Тричі переносять підготовче засідання у справі начальниці управління освіти Кропивницької міськради

Тричі переносять підготовче засідання у справі начальниці управління освіти Кропивницької міськради

Сьогодні, 22 травня, у Ленінському районному суді Кропивницького втретє перенесли підготовче засідання у справі начальниці управління освіти Кропивницької міськради Лариси Костенко. У суд не з’явилась одна з її адвокаток – Наталія Сюр. Яка причина неявки і що кажуть сторони у цій справі, дізнавалась Точка доступу.

Не прийшла через сімейні обставини

Наталія Сюр не прийшла в суд через сімейні обставини. Відповідне клопотання вона надіслала в суд напередодні, розповіла її колега, друга адвокатка Лариси Костенко – Вікторія Завгородня. У заяві Наталія Сюр просила суд відкласти засідання. Вікторія Завгородня зазначила, що проводити підготовче засідання без присутності Наталії Сюр неможливо, але не заперечувала, щоб суд розглянув клопотання прокурорки.

Клопотання прокурорки

Прокурорка Маргарита Коваль просила суд продовжити до 22 липня запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання обвинуваченій К. – бухгалтерці (яка звільнилась з управління після оголошення їй підозри – ред.), спільниці Лариси Костенко за версією слідства. Також Маргарита Коваль просила суд продовжити дію запобіжного заходу щодо Лариси Костенко у вигляді застави, також до 22 липня. А у третьому клопотанні – відсторонити її від посади на два місяці. Обґрунтувала тим, що посадовиця може переховуватись від суду і впливати на недопитаних свідків, які працюють в управлінні, яке вона очолює.

Клопотання прокурорки Лариса Костенко назвала тиском з боку правоохоронних органів, а її адвокатка Вікторія Завгородня додала, що прокурорка зловживає процесуальними правами, ініціюючи клопотання про відсторонення її клієнтки від роботи.

Суд відклали, а на адвокатку поклали зобов’язання

Прокурорка Маргарита Коваль сказала, що адвокатка Лариси Костенко Наталія Сюр не з’являється в суд і не обґрунтовує свою відсутність.

Прошу зобов’язати адвокатку надати в судове засідання підтверджуючі дані щодо поважності причин неявки в судові засідання. Першого разу вона не з’явилась 4 квітня, і сьогодні, – сказала вона.

Сьогодні Наталія Сюр не з’явилась в судове засідання втретє, сказала суддя Світлана Льон. Уточнила, що 10-го травня теж мало відбутись засідання у цій справі.

У захисниці Сюр є обов’язки: з’являтись в суд за викликом для проведення судових засідань. Сьогодні особа втретє не з’явилась, тому на наступне судове засідання вона має дати підтвердження неможливості явки в суд, – сказала Світлана Льон.

У підсумку суддя підтримала обидва клопотання прокурорки щодо продовження обвинуваченим строку запобіжних заходів на два місяці, а клопотання щодо відсторонення Лариси Костенко від посади відхилила. Ухвала не підлягає оскарженню. Підготовче засідання перенесли на середину липня.

Точка доступу продовжуватиме стежити за цією справою.

Передісторія

Торік у листопаді начальниці управління освіти Кропивницької міськради Ларисі Костенко і працівниці бухгалтерії управління оголосили підозру за частиною 2 статті 364 "Зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб" Кримінального кодексу України. Їх обвинувачують у тому, що вони змовились і діяли в інтересах постачальника електроенергії, відтак завдали громаді збитків майже на 600 тисяч гривень. Під час обрання запобіжного заходу 15 листопада 2023-го року у Кіровському суді суддя Олексій Галаган не відсторонив Ларису Костенко від роботи. Прокурори подали апеляцію і апеляційний суд задовольнив клопотання – посадовицю відсторонили від роботи на два місяці і обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 107 тисяч 600 гривень.

8 лютого прокуратура внесла клопотання у Кіровський суд щодо продовження строків відсторонення Лариса Костенко від роботи. Суд відмовив. 2 березня у коментарі Точці доступу Лариса Костенко сказала, що вона повернулась до обов'язків з 1 березня.

6 березня мало відбутись засідання в апеляційному суді, де прокурорка Ірина Кучеренко мала намір оскаржити рішення Кіровського райсуду. Однак засідання не відбулось, бо одна з двох адвокаток Лариси Костенко – Вікторія Завгородня – не з’явилась у суд через участь у судовому засіданні у Миколаївській області (так йшлось у її клопотанні – ред.). Зрештою, прокуратура завершила досудове розслідування, висунула обвинувачення Ларисі Костенко і справу передали у Ленінський райсуд.

4 квітня мало відбутись підготовче засідання у цій справі, однак Лариса Костенко зазначила, що воліє, аби справу слухали у присутності двох її адвокаток – Вікторії Завгородньої і Наталії Сюр. Остання у засідання не з’явилась, зі слів її колеги, через повітряну тривогу (засідання проводили під час повітряної тривоги – ред.). Тоді ж прокурорка Маргарита Коваль клопотала, щоб Ларису Костенко відсторонили від роботи. Суддя Світлана Льон клопотання прокурорки відхилила, а засідання перенесла на 10 травня. Однак і тоді воно не відбулось, бо Вікторія Завгородня передала клопотання, у якому зазначала, що у час засідання, яке мало відбутись у Ленінському суді, задіяна в іншому судовому процесі. Суддя Світлана Льон знову перенесла засідання.

#кримінальне провадження #управління освіти

dostyp.com.ua