Репетиторство: Додатковий заробіток чи основна робота?

Репетиторство: Додатковий заробіток чи основна робота?

Раніше репетиторство було підробітком вчителя після основної роботи. Зараз попит на додаткові заняття значно виріс, наприклад, репетитор англійської мови онлайн, може мати кількість занять на повний робочий день та почати незалежну карʼєру в цьому напрямку. Скільки заробляє сучасний репетитор та які можливості відкриває професія, розглянемо у статті.

Репетиторство: Додатковий заробіток чи основна робота?

Формати роботи репетиторів 

Попри стрімкий розвиток онлайн освіти, класичний формат викладання офлайн не втрачає позицій як і попит на нього. Розглянемо формати роботи, в яких може працювати репетитор:

Офлайн-репетитори – викладачі, які проводять заняття з учнями безпосередньо наживо. Індивідуальні уроки проводяться вдома або у визначених місцях. Клієнти приходять за рекомендацією або через оголошення в мережі Інтернет. 

Онлайн-репетитори – фахівці, які проводять уроки виключно дистанційно за допомогою відеоконференцій та сучасних цифрових інструментів. Клієнти приходять завдяки веденню соціальних мереж або співпраці з освітніми платформами. 

Репетитори, які працюють у приватних школах. Досвідчені вчителі, які не мають власну базу клієнтів та не хочуть вкладати в це свій час, можуть влаштуватися в приватну школу. Освітній заклад надає репетитору клієнтів та методичну підтримку. Викладання може бути як онлайн, так і офлайн.

"Універсальні" репетитори – викладачі, які поєднують різні формати роботи – онлайн, офлайн, роботу в приватній школі та незалежно.

Можливості розвитку у сфері репетиторства є надзвичайно різноманітними: кожен може обрати найбільш зручний формат і метод викладання залежно від наявних ресурсів, цілей та досвіду. Це різноманіття сприяє професійному зростанню та навіть відкриває перспективи для започаткування власного бізнесу. Наприклад, шкільні вчителі часто мають власну базу учнів, тому можуть сміливо йти у вільне плавання. Тривала репетиторська діяльність формує власну клієнтську базу, що фактично означає створення та підтримку власного бренду.

Найбільш популярні предмети та напрямки в репетиторстві

Статистика сервісу “Букі” – сервісу професійних вчителів – показує, що найпопулярнішими дисциплінами є математика та англійська мова, тож вчителі цих двох напрямків легко знайдуть учнів як онлайн, так і офлайн.

На постійній основі шукають репетиторів для підготовки до ДПА, яке знову повертаються у 2025 році та НМТ. Тому без роботи не залишаться вчителі іноземних мов, історії України, української мови та природничо-математичних наук. 

Останні роки популярності набули такі іноземні мови як польська, німецька, словацька, французька та іспанська. Тож репетитори цих мов теж мають попит на ринку освіти.

Репетиторство: Додатковий заробіток чи основна робота?

Скільки заробляють репетитори

Заробіток репетитора залежить від декількох факторів: завантаженості, формату роботи, дисципліни викладання, досвіду та особистої популярності вчителя серед учнів. 

Репетиторство як підробіток на неповний робочий день, не більше трьох годин на день, заробіток на місяць може сягати 7800-18 900 гривень (22-26 робочих днів, 60-80 робочих годин), розповіли в "БУКІ".

Репетитори, у яких це основна робота на повний робочий день заробляють від 25000 гривень на місяць. Такий результат виходить з розрахунку, що викладач працює 30 годин на тиждень, з понеділка по пʼятницю, з ціною за заняття 190 грн. Якщо є можливість та бажання працювати більше годин, то і заробіток буде більшим.

Репетитори, які вирішили будувати свою карʼєру у приватній школі, мають на 10-15% нижчу ставку за годину заняття. Це повʼязано з посередництвом приватного закладу, який залишає собі відсоток доходу, але дбає про навантаженість та постійний потік клієнтів вчителя. Тому, якщо ви не хочете виконувати менеджерські обовʼязки та самостійно шукати клієнтів, приватна школа або репетиторський центр – ідеальний варіант для співпраці. 

Якщо ви маєте вже свою базу клієнтів, досвід, а пошук учнів не становить складнощів, то праця на фрилансі – чудовий варіант, який дозволяє самостійно регулювати ставку за годину заняття, формат роботи, навантаженість та вподобання щодо співпраці.

Як почати карʼєру репетитора

Головне в роботі репетитора – це наявність учнів. Тому, щоб розпочати роботу треба поповнювати клієнтську базу. Як це зробити?

Пошук учнів в Інтернеті 

Напишіть коротке повідомлення-шаблон для публікацій в групах та чатах нетворкінгу, такі є в соціальних мережах та месенджерах. Зареєструйтесь та заповніть анкету на сервісі з підбору репетиторів. Інформація має бути повна, додайте фото дипломів про освіту та сертифікатів про закінчення курсів. Репетитори з вищим рейтингом мають більше шансів, тому підвищуйте рейтинг за допомогою блогу та платних функцій сайту.

Пошук учнів за допомогою “сарафанного радіо”

Проводьте уроки так, щоб ваші клієнти із задоволенням рекомендували вас своїм знайомим. Не забувайте про мистецтво самопрезентації, із захватом розказуйте про вашу професію на зустрічах та під час нових знайомств.

Працевлаштування у приватну школу

Майже всі школи мають свої сайти та соціальні мережі, де публікують актуальні вакансії. Слід зазначити, що найбільший попит в школах мають репетитори іноземних мов, вакансії для викладачів інших дисциплін зустрічаються нечасто.

 

#реклама

dostyp.com.ua