Мама однорічної доньки з Кропивницького звинуватила медиків центральної лікарні у недбалості. У лікарні кажуть, що у той день було багато пацієнтів

Мама однорічної доньки з Кропивницького звинуватила медиків центральної лікарні у недбалості. У лікарні кажуть, що у той день було багато пацієнтів

Минулої пятниці, 21 червня, у однорічної доньки Вікторії Худякової з Кропивницького підвищилась температура. Після відмов у двох медказкладах міста оглянути дитину, жінка викликала "швидку" і доньку госпіталізували у Центральну міську лікарню. Однак, з її слів, доньці не надали належної меддопомоги. У ситуації розбиралася Точка доступу.

"Два дні не могли оглянути дитину" – вважає мама

У п’ятницю у доньки підвищилась температура до 38.5. Я зателефонувала педіатрині, яка працює у приватній лікарні, це було після обіду. Її робочий час вже скінчився. Вона проконсультувала нас телефоном, сказала, які ліки приймати. Ми розраховували, що зустрінемось у понеділок, – розповіла Вікторія.

Однак наступного дня, в суботу, стан дитини погіршився – почались нежить і кашель, тому Вікторія відвезла доньку в обласну дитячу лікарню, щоб там її оглянули. Однак, за її словами, їй відмовили.

Сказали, що приймають хворих, які приїжджають по "швидкій". Скерували нас у дитячу поліклініку на вулиці Шевченка, бо там є черговий лікар. Але і там нам теж відмовили, бо, сказали, у нас немає декларації з лікарем із закладу і додали, що ми пізно приїхали, бо черговий лікар працює до 12:00.

Вікторія знову зателефонувала педіатрині. Та порекомендувала спостерігати за станом дитини і, у разі, якщо він погіршиться, викликати "швидку".

Ми збивали температуру, а о першій ночі викликали "швидку", бо температура піднялась до 39. Доньку госпіталізували у центральну міську лікарню. Там чергова лікарка сказала, що у дитини червоне горло і це ангіна. Призначила антибіотик.

На ранок наступного дня, зі слів жінки, у дитини продовжувала триматись підвищена температура, тож вона продовжила давати жарознижувальне.

Лікарі про це знали. Зранку їй ще раз вкололи антибіотик. Я запитала, чи буде оглядати доньку лікар. Мені сказали, що наш лікар буде у понеділок, я відповіла, що тоді не бачу сенсу перебувати у лікарні, написала заяву про те, що забираю доньку додому і відповідальність за це беру на себе.

Каже, ухвалила таке рішення, бо й в палаті було спекотно, а перебувати з дитиною в коридорі, де трохи прохолодніше, не дозволяв медперсонал.

Нас відпустили, ввечері ми повернулись, дитині знову вкололи антибіотик. Я запитала у сусідки по палаті, чи був лікар, вона сказала "ні". Згодом я побачила, що у доньки з’явились ознаки стоматиту. Я знову пішла у приймальне відділення і попросила чергового лікаря подивитись горло.

Каже, пояснила лікарю, що пів року тому лікували у доньки стоматит протягом двох місяців.

Вона спробувала оглянути її ротову порожнину, але сказала "Я не можу там нічого побачити, бо вона прикусила лопатку і якщо я поворухну нею, не дай Бог, відкусить і ковтне її" і відправила нас у палату. Дитину навіть не послухала. Я була шокована. У дитини яскраво виражений стоматит, але лікарка не призначила жодного лікування.

На ранок наступного дня жінка чекала обходу лікаря.

На першому поверсі лікарка вела прийом пацієнтів, яких привозить "швидка" або людей, які приходять самі. Сказала, що вона одна, попросила годину почекати. Тоді обіцяла оглянути дитину. Однак минули три години, а вона так і не прийшла. Я спустилась вниз, написала заяву про те, що забираю дитину. Там була медсестра і запитала, що трапилось. Я відповіла, що два дні ніхто не може оглянути дитину, тому ми тут залишатись не будемо.

Нині, каже жінка, дитина почувається добре, вона отримує лікування, яке призначила педіатриня.

Лікарка сказала, що якби дитина вчасно отримала необхідне лікування, то у неї не виник би стоматит. Зараз дитину лікують від нього. Ангіни немає.

Скарга в МОЗ

Сестра Вікторії Аліна Панченко опублікувала пост про неналежне надання меддопомоги у соцмережах, а ще написала скаргу в МОЗ і звернулась на "гарячу лінію" начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрія Райковича.

Зміст скарги полягає у тому, що дитині не надавали необхідне лікування у центральній міській лікарні №1 протягом двох днів. У нас претензія до лікарів, які поставили неправильний діагноз.

Мама однорічної доньки з Кропивницького звинуватила медиків центральної лікарні у недбалості. У лікарні кажуть, що у той день було багато пацієнтів

Що кажуть у лікарні

У лікарні підготували офіційну відповідь щодо ситуації, яку описала Вікторія Худякова. У ній йдеться про те, що дитину справді госпіталізували у інфекційне відділення центральної міської лікарні опів на другу ночі 23 червня.

Чергова лікарка відділення оглянула дитину, оцінила тяжкість стану та призначила адекватне лікування згідно діагнозу за протоколом надання меддопомоги. Дівчинці поставили внутрішньовенну канюлю, знизили температуру і відразу ж вночі ввели першу дозу антибіотику. Діагноз та призначення були підтверджені лабораторно і бактеріологічно.

Зазначають, що протягом першої доби чергова лікарка оглядала пацієнтку.

Мама ж, відмітивши покращення, менш ніж через 10 годин, відпрошувалась додому, в чому їй було відмовлено, оскільки дитині 1 рік і ми мали слідкувати за станом. Поняття "денного стаціонару" у дитячому інфекційному відділенні  відсутнє. Попри відмову чергової лікарки, мама все ж полишила відділення з дитиною, що підтверджує заява, яку вона залишила черговій зміни. 

Протягом першої доби стан дитини покращився і на ранок 24 червня лихоманка минула, кажуть у лікарні. Додають, що відповідно до штатного розпису в дитячому інфекційному відділенні лікарні працюють 5 лікарів. З них один з перших днів війни пішов добровольцем на фронт, троє лікарів працюють вночі, а четвертий щодня з 8:00 до 15:0 надає меддопомогу у відділенні.  

Що робить цей один лікар? Консультує всіх, хто переступить поріг приймального відділення, а це іноді 10-15 людей у день, приймає на госпіталізацію від одного до десяти пацієнтів і паралельно з цим робить обхід у відділенні. У день, який описувала автор, у відділенні перебували 44 дитини. 44! Лікар один!

У лікарні кажуть, що заклад систематично звертається до Центру зайнятості, профільних вищих навчальних закладів та інших медустанов у пошуку додаткових фахівців з дитячих інфекційних хвороб. Однак бажаючих працювати в такому режимі не вдається знайти вже третій рік.

Повірте, ми не пʼємо каву, не ігноруємо Вас, ми просто не встигаємо зайти до всіх о 8:00. До когось в палату лікар потрапляє о 8:00, а до когось і о 15:00. Але ми не забуваємо ні про кого. Заходимо у кожну палату, першочергово оглядаючи "тяжких" дітей. У кожній палаті є номер телефону, за яким можна викликати медпрацівника або лікаря в терміновому порядку.

І так, кажуть у лікарні, відбувається щодня.

Лікар зайшла до Вас в палату 24 червня о 12:30, на жаль, Вас вже не було. А замість дитини була заява про відмову від лікування, в якій мама  написала, що претензій до персоналу не має і відповідальність за стан дитини бере на себе.  Дуже шкода, що вийшло непорозуміння, яке було сприйняте Вами як "недбалість"! Але повірте, ми не обділяємо  увагою нікого, – кажуть у лікарні.

Медики перепросили за непорозуміння.

Просимо вибачення, що в цей день лікар потрапила до Вас не о 8-й годині, як Вам би хотілось, а о 12-й. Але вона прийшла, проте Вам допомога, з Ваших слів, була не потрібна. Бажаємо здоровʼя Вашій дитині і швидкого одужання.

#недбалість #медична допомога #центральна міська лікарня #інфекційне відділення

dostyp.com.ua