Верховний суд встановить, чи законне розпорядження голови Кіровоградської облради про проведення конкурсу на посаду директора театру

Верховний суд встановить, чи законне розпорядження голови Кіровоградської облради про проведення конкурсу на посаду директора театру

Касаційний цивільний суд Верховного суду України відкрив провадження, у якому розгляне законність розпорядження голови Кіровоградської обласної ради Юрія Дрозда щодо проведення конкурсу на посаду директора театру імені Кропивницького. Про це у коментарі Точці доступу розповів Вячеслав Вандрашек, якого з посади директора театру Юрій Дрозд звільнив торік у вересні.

Вячеслав Вандрашек продовжує доводити в суді, що його незаконно звільнили

Торік 16 жовтня адміністративний суд у Кропивницькому визнав розпорядження голови Кіровоградської облради про проведення конкурсу на посаду директора театру імені Кропивницького незаконним. Облрада подала апеляцію. Третій апеляційний суд міста Дніпро у лютому цього року скасував рішення суду першої інстанції, а Вячеслав Вандрашек оскаржує його в Касаційному суді. З його слів, облрада перешкоджала тому, щоб документи потрапили у Київ.

Це було на рівні навіть "Укрпошти". Документи просто зникали, при тому, що це були замовні листи із доставкою кур’єром. У мене є офіційні відповіді від "Укрпошти", де вони пишуть "Вибачте, але ваш лист зник". Я звертався в письмовому, електронному вигляді, а ще телефонував на "гарячу лінію". Мені сказали, що проводять розслідування, яке триватиме 30 днів.

Каже, зазначили, що у разі, якщо лист не знайдуть, після проведення розслідування повернуть гроші за відправку.

Вони повернули мені гроші на наступний день після розмови…

Омбудсмен відкрив провадження

Паралельно з розглядом справи у Касаційному суді в Києві, омбудсмен Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відкрив провадження.

З огляду на зазначене, інформуємо про прийняте рішення щодо відкриття провадження за зверненням про порушення прав і свобод людини і громадянина, – йдеться у тексті відповіді Вячеславу Вандрашеку із секретаріату омбудсмена.

Виконавча служба зобов’язала облраду сплатити штраф за непоновлення Вячеслава Вандрашека на посаді директора театру

Також у розпорядженні Точки доступу є постанова виконавчої служби, у якій державний виконавець зазначає, що Кіровоградська обласна рада має сплатити штраф у сумі 5 тисяч 100 гривень за непоновлення Вячеслава Вандрашека на посаді директора театру, а відтак не виконує рішення Ленінського райсуду.

Як писала Точка доступу раніше, 29 квітня суд своїм рішенням поновив Вячеслава Вандрашека на посаді. Він мав приступити до роботи наступного дня, однак його туди не пустили. Через два тижні він зібрав прес-конференцію, на якій заявив, що облрада умисно затягує процес його поновлення.

Що кажуть у облраді

"Прочитав на якомусь сайті про те, що такий штраф накладений", розповів у коментарі Точці доступу начальник відділу пресслужби облради Петро Мельник.

У нас поки що немає офіційного підтвердження, тобто, немає документів з виконавчої служби ні у електронному вигляді, ні у паперовому. Щойно у нас з’явиться цей документ, ми його побачимо, зареєструємо у канцелярії і ознайомимось. Вже після цього ми зможемо сказати, чи будемо сплачувати штраф і хто це робитиме.

Додав, що облрада подала апеляцію на рішення Ленінського суду, яким Вячеслава Вандрашека поновили на посаді. Щодо касації по питанню законності розпорядження щодо проведення конкурсу на посаду директора театру, сказав, не володіє інформацією.

Передісторія

28 липня 2023 року диpектоp театpу імені Маpка Кpопивницького В'ячеслав Вандpашек повідомив жуpналістам, що його незаконно намагається змістити з посади обласна pада. Далі голова обласної ради призначив конкурс на посаду директора театру. Незважаючи на протести колективу театру.

Згодом провели конкурс. 26 вересня, голова обласної ради Юрій Дрозд підписав розпорядження про звільнення директора Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.  Кропивницького В’ячеслава Вандрашека та призначення Сергія Корнієнка новим очільником театру.

13 березня 2024 року у Кpопивницькому затpимали диpектоpа обласного академічного театpу імені Маpка Кpопивницького Сергія Корнієнка.

За даними досудового pозслідування, кеpівник театpу за хабаp пpацевлаштовував у театp людей. 

Місце в театpальному колективі оцінював у 3,5 тисячі долаpів США. Хабаp отpимував у два тpанші.

Викoнувачем обов’язків директора-художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького призначили Євгена Лавренчука.

Відповідне розпорядження підписав голова Кіровоградської обласної ради Юрій Дрозд, повідомили в пресслужбі.

Покласти виконання обов’язків директора-художнього керівника КЗ "Кіровоградський академічний обласний український драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького" на Лавренчука Євгена Вікторовича – режисера-постановника КЗ "Кіровоградський академічний обласний український драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького" з 22 березня 2024 року по 14 травня 2024 року включно, – йдеться у тексті розпорядження. 

Підстава – ухвала слідчого судді про відсторонення від посади директора-художнього керівника Театру Корифеїв Сергія Корнієнка з 15 березня до 14 травня 2024 року включно, в межах строку досудового розслідування.

Вячеслав Вандрашек мав приступити до виконання своїх обов’язків 30 квітня. Але того дня на роботу його не пустили.

#театр кропивницького #касаційний суд

dostyp.com.ua