Школи і дитсадки Кіровоградщини, які торік не мали власних укриттів, готуються до навчального року. Як навчатимуться діти

Школи і дитсадки Кіровоградщини, які торік не мали власних укриттів, готуються до навчального року. Як навчатимуться діти

У 44 школах і 38 дитсадках Кіровоградської області у минулому навчальному році найпростіші укриття були облаштовані на перших поверхах. У навчальному році 2024/2025, згідно змін до законодавства, правилом двох стін під час тривоги керуватись заборонено, відтак у навчальних закладах почали шукати способи вирішення цієї проблеми.

Про це під час брифінгу розповів заступник начальника управління цивільного захисту ОВА Костянтин Дружинін, повідомляє кореспондентка Точки доступу.

Власних укриттів не мали школи і дитсадки у трьох районах області

Школи і дитсадки, які не мали укриття, розташовані у трьох з чотирьох районах області – Кропивницькому, Новоукраїнському і Голованівському.

У Олександрійському районі у всіх громадах усі укриття навчальних закладів облаштували виключно у підвальних приміщеннях, – сказав Костянтин Дружинін.

Нагадав, що згідно Постанови Кабміну №138 і державних будівельних норм, у новому навчальному році найпростіші укриття не можна облаштовувати на перших поверхах приміщень шкіл і дитсадків.

Тобто якщо у минулому навчальному році ще була можливість використання захисних  споруд на першому поверсі за правилом двох стін, де немає вікон, то у цьому році це правило діяти не буде.

Фахівці управління цивільного захисту населення протягом тижня – з 25 по 31 липня – провели перевірку усіх 88 закладів освіти, додав він.

Яка ситуація у школах

У п’яти з сорока чотирьох шкіл облаштували укриття у підвалах і вони готові до нового навчального року, в дев’ятнадцяти школах ремонт триває. У Голованівському районі дві такі школи, у Кропивницькому – 11, у Новоукраїнському – 6. Також у підвалах ще 12-ти шкіл виконали ремонти, але керівники заключили договори оренди з поряд розташованими суб’єктами господарювання.

Дітей ще з восьми шкіл, у яких немає підвалів, будуть підвозити у інші навчальні заклади.

Яка ситуація у дитсадках

Укриття в підвалах облаштували у 10 з 38 дитсадків.

У 17-ти – нині виконують ремонт, ще у дев’яти тривають процедури укладання договорів про використання підвальних приміщень у якості найпростішого укриття.

Дітей старших груп разом з вихователями у двох дитсадках, які не мають власних укриттів і підвалів, де їх можна облаштувати, возитимуть у інші заклади.

Це заклади у сільській місцевості. У деяких садочках 10-15 дітей, а інколи менше 10.

Підсумував, що на виконання ремонтів в укриттях шкіл і дитсадків громади залучили 27 мільйонів гривень.

Плануємо, що ремонти у тих закладах, де вони ще тривають, завершать робити до 25 серпня.

Як писала Точка доступу раніше, у Кіровоградській області працюють 434 школи. У них навчаються майже 95 тисяч учнів.

#укриття в школах #укриття в дитсадках

dostyp.com.ua