Понад пів мільйона земель Кіровоградщини не зареєстровані у земельному кадастрі. Сьогодні підписали меморандум про інвентаризацію

Понад пів мільйона земель Кіровоградщини не зареєстровані у земельному кадастрі. Сьогодні підписали меморандум про інвентаризацію

Майже чверть українських земель не зареєстровані у земельному кадастрі. Всього орієнтовно 10 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель. Частка Кіровоградщини – від 500 до 700 тисяч гектарів.

Про це сьогодні, 20 серпня, у коментарі Точці доступу розповів виконуючий обов'язки Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Які землі – необліковані?

Незареєстровані у земельному кадастрі землі – сільськогосподарського призначення, пояснив Тарас Висоцький. Вони належать до різних форм власності – державної, комунальної і приватної.

Це і рілля, і сінокоси, і багаторічні насадження – усі типи сільськогосподарських земель. Така ситуація є актуальною для багатьох регіонів. В тому числі, Кіровоградщини, яка є потужним аграрним регіоном.

Що таке мінімальне податкове зобов’язання?

Зі слів посадовця, орендарі і власники землі сільськогосподарського призначення повинні сплачувати мінімальне податкове зобов’язання. Це означає, що з кожного гектара землі мінімум тисяча гривень має сплачуватись у місцевий бюджет.

Якщо земля не облікована, відповідно її не бачить податкова служба, відтак немає зафіксованого власника, немає кому виставити квитанцію до оплати цього мінімального податкового зобов’язання.

Якщо необлікована земля комунальної власності, є велика ймовірність, що вона обробляється незаконно, каже Тарас Висоцький.

Бо, фактично, хтось щось на ній вирощує, але не сплачує податок.

Внесення необлікованих земель у кадастр дасть можливість вивести їх на аукціон, у такий спосіб наповнювати бюджет.

Сьогодні на аукціонах в середньому плата за один гектар землі – 11 тисяч гривень в рік. Ми розуміємо, що на необлікованій землі просто хтось заробляє, а місцеві бюджети і громади втрачають.

Хто такі земельні інспектори і що вони роблять?

Тарас Висоцький розповів, що сьогодні законодавство дозволяє органам місцевого самоврядування вводити у штат земельних інспекторів. Вони слідкуватимуть, по-перше, за тим, чи використовують землю за цільовим призначенням.

Інспектор, наприклад, перевірятиме, щоб пасовища не були розорані, а прибережна смуга – засіяна.

По-друге, перевірятимуть, щоб за землю, яку використовують, вчасно і в повному обсязі сплачували. Додав, що за доброчесністю інспекторів мають слідкувати у громаді.

Кваліфікаційні вимоги справді є, але посил у тому, що громада виконує і функції самоконтролю.

Підписали меморандум

Для того, щоб усю необліковану землю внести до земельного кадастру, треба зробити інвентаризацію. Тож сьогодні, 20 серпня, під час конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, який відбувся у Кропивницькому, деякі його учасники підписали відповідний меморандум. Участь у підписанні взяли перша віце-прем'єрка, міністерка економіки України Юлія Свириденко, виконуючий обов'язки Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, виконувачка обов’язки голови державної податкової служби Тетяна Кірієнко, виконуючий обов’язки голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко та виконавчий директор Асоціації міст України, Олександр Слобожан.

Окрім того, що виконання меморандуму дозволить упорядкувати земельні відносини, це також допоможе спрямувати додаткові гроші в бюджет.

Ми фінансуємо армію виключно за рахунок власних надходжень, тож шукаємо усі можливі додаткові методи збільшення фінансування. Ми дуже вдячні партнерам за підтримку, які у цьому році скерували 37 мільярдів євро Україні. Але ця підтримка спрямовується виключно на перекриття бюджетного дефіциту і не може бути спрямована на сектор безпеки і оборони, – сказала Юлія Свириденко.

Понад пів мільйона земель Кіровоградщини не зареєстровані у земельному кадастрі. Сьогодні підписали меморандум про інвентаризацію

#сільське господарство #земля #земельний податок

dostyp.com.ua