В апеляційному суді Кропивницького не змогли розглянути клопотання про відсторонення від роботи Лариси Костенко

Сьогодні, 6 березня, мало відбутись судове засідання в апеляційному суді Кропивницького, на якому повинні були розглянути апеляцію прокурорів щодо продовження відсторонення від посади начальниці управління освіти Кропивницької міськради Лариси Костенко. Чому засідання перенесли, а справу до цього часу не передали в суд, з’ясувала кореспондентка Точки доступу.

У чому суть справи

Торік у листопаді начальниці управління освіти Кропивницької міськради Лариси Костенко оголосили підозру за частиною 2 статті 364 "Зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб" Кримінального кодексу України. Підозрюють, що посадовиця діяла в інтересах постачальника електроенергії і завдала громаді збитків майже на 600 тисяч гривень. Під час обрання запобіжного заходу 15 листопада 2023-го року у Кіровському суді суддя Олексій Галаган не відсторонив її від роботи. Прокурори подали апеляцію і апеляційний суд задовольнив клопотання – Ларису Костенко відсторонили від роботи на два місяці і обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 107 тисяч 600 гривень. 2 березня у коментарі Точці доступу Лариса Костенко сказала, що вона повернулась до обов'язків з 1 березня.

Прокурори намагаються продовжити строки відсторонення Лариси Костенко

Сьогодні, 6 березня, прокурорка Ірина Кучеренко розповіла, що прокуратура направила в Кіровський райсуд клопотання щодо продовження строків відсторонення Лариси Костенко від посади. В ухвалі від 8 лютого йдеться про те, що суд відмовив у задоволенні клопотання.

Законодавством передбачено відсторонення від посади. Лариса Костенко – службова особа, яку підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення у сфері службової діяльності. Тому, з огляду на те, що ризики, які слугували підставою для відсторонення, не зникли, вважаємо доцільним продовжити його, – сказала Ірина Кучеренко.

Зокрема, ризики полягають у тому, що посадовиця може знищити, сховати або спотворити документи і впливати на свідків. Про це у суді першої інстанції говорила прокурорка Маргарита Коваль. Свідки переважно працюють в управлінні освіти Кропивницької міськради.

Чому не відбулось засідання

Сьогодні, 6 березня, перед початком судового засідання головуючий суддя Віктор Онуфрієв зачитав клопотання однієї з двох адвокаток Лариси Костенко. Захисниця Вікторія Завгородня просила відкласти розгляд справи, бо у цей час перебуватиме у іншому судовому засіданні в Миколаївській області.

Друга адвокатка Лариси Костенко, яка була з нею у судовому засіданні в апеляційному суді, Наталія Сюр просила задовольнити клопотання колеги.

Мої дії з адвокаткою Завгородньою неузгоджені. У мене своя правова позиція, у неї – своя. Тим паче, що у суді першої інстанції у засіданні брала участь вона, я залучена лише до апеляції.

Прокурорка Ірина Кучеренко заперечила клопотання адвокатки Завгородньої. Сказала, що розгляд справи можливий за участі однієї із захисниць Лариси Костенко, без присутності іншої.

Суддя Віктор Онуфрієв сказав, що засідання перенесуть, оскільки розгляд справи неможливий без третього судді, який є членом колегії, – Руслана Бондарчука. Він, за словами головуючого, перебуває у короткотривалій відпустці.

 "Підстав для відсторонення Костенко – немає" – адвокатка

У цій справі документи зберігають в електронному і паперовому вигляді. Всі оригінали документів перебувають у слідчих, розповіла захисниця Лариси Костенко Наталія Сюр. Додала, що оскільки правоохоронці перевіряють документацію 2021-го року, внести у неї зміни, зокрема, у вже оплачені за електроенергію платежі, неможливо.

Відсторонення застосовують у тому випадку, коли є перестороги, що підозрюваний може перешкоджати слідству або збиранню доказів. Лариса Костенко жодним чином не може це зробити. Та й взагалі я впевнена, що це підозра не має перспективи.

Аргументувала тим, що навіть якщо справу передадуть в суд, буде наполягати на виправдовувальному вироку для Лариси Костенко, бо у її діях немає складу злочину.

Немає самого злочину. Питання в тому, що в одному місяці була недоплата, а у іншому – переплата. І це можна розглядати як порушення бюджетної дисципліни, але збитки не завдані, потерпілих немає, тож підозру висунули передчасно, а такі справи я називаю "склепані" нашвидкуруч.

Зазначила, що справу до цього часу не передали в суд, а протягом майже чотирьох місяців досудового розслідування Ларису Костенко не залучали до слідчих дій. На допит викликали один раз три тижні тому. Додала, що законодавством вставлено термін досудового розслідування – 5 місяців. Тобто до 9 квітня справу мають передати в суд.

Чому вони цього не роблять, мені невідомо. Я думаю, це пов’язано з тим, що прокурори міняли думки з приводу того, яку статтю інкримінувати Ларисі Костенко, який склад злочину. До того ж, не можуть визначити збитки і немає потерпілих.

Прокурорка Ірина Кучеренко пояснила, чому до цього часу справу не передали в суд.

Досудове розслідування триває. Ще не провели усі дії, які вважають за необхідне зробити слідчі органи і прокурор.

Точка доступу продовжуватиме стежити за перебігом подій, що стосуються цієї кримінальної справи.

Читайте також: На хабаpі затpимали викладачку ЦДУ імені Володимиpа Винниченка у Кpопивницькому (ФОТО)

dostyp.com.ua

Exit mobile version