“Дистанційки” не буде: усі школярі Кіровоградщини вчитимуться очно або за змішаною формою

"Дистанційки" не буде: усі школярі Кіровоградщини вчитимуться очно або за змішаною формою

У Кіровоградській області у навчальному 2024-2025 році працюватимуть 434 школи. З них 358 – очно, решта 76 – змішано. Про це під час брифінгу розповіла директорка департаменту освіти Кіровоградської обладміністрації Ельза Лещенко, передає кореспондентка Точки доступу.

Пріоритет – навчання офлайн

За інформацією посадовиці, прогнозують, що у школах навчатимуться 87 166 учнів, з них понад чотири тисячі – переселенці. Точну інформацію матимуть 5 вересня. Цього року у перший клас підуть 6 841 дитини, це на 880 дітей менше, ніж торік.

Міністр освіти Оксен Лісовий сказав, і ми з цим погоджуємось, що школи повинні працювати офлайн. Ми все робимо для того, щоб діти мали змогу навчатись саме за такою формою, – сказала Ельза Лещенко.

Забезпеченість шкільними автобусами

У зв’язку з оптимізацією мережі освітніх закладів, а відтак закриттям малокомплектних шкіл, понад 13 тисяч дітей треба підвозити у навчальні заклади шкільними автобусами. Їх у регіоні 272, розповіла Ельза Лещенко.

У нинішньому році європейські благодійні організації передали школам регіону шість автобусів для підвезення учнів. Бракує ще 42, але у цьому році придбають ще 14.

Перш за все, автобуси купують для тих громад, які віддали їх на початку повномасштабної війни для потреб ЗСУ. Протягом трьох років громади передали 31 автобус, 21 автобус держава повернула громадам.

Наприклад, найбільше їх передали зі шкіл Рівнянської громади Новоукраїнського району, їм повернули 4, Новомиргород передав чотири, їм усі автобуси повернули.

Ситуація з укриттями

У Кіровоградській області всього 999 закладів різних форм освіти – це дитсадки, школи, професійно-технічні училища і заклади вищої освіти. 917 мають або власні укриття, або уклали договори на використання під час освітнього процесу.

Кількість укриттів зросла у 9 разів в порівнянні з 2022-м роком. На початку повномасштабної війни у нас було 107 укриттів.

Минулого навчального року з 434 шкіл 44 не мали власного  укриття.

У 17 школах їх вже облаштували, у 9 – завершують ремонти, у 12 уклали орендні угоди з установами, які мають укриття і розташовані на відстані не більше 500 метрів від школи, учнів ще 6 шкіл підвозитимуть автобусами в інші школи.

Як писала Точка доступу раніше, на ремонт їдалень у школах Кіровоградської області з держбюджету виділили понад 70 мільйонів гривень.

#навчання #навчальний рік

dostyp.com.ua