Майже сімсот переселенців з Покровська приїхали на Кіровоградщину у вересні

Майже сімсот переселенців з Покровська приїхали на Кіровоградщину у вересні

У вересні Кіровоградщина зустріла п’ять евакуаційних потягів з Покровська Донецької області. Приїхали майже 700 людей – дорослих і дітей. Їх розмістили в усіх чотирьох районах регіону – Кропивницькому, Олександрійському, Новоукраїнському і Голованівському. 

Про це сьогодні, 17 вересня, під час брифінгу розповіла заступниця начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації Катерина Колтунова, передає кореспондентка Точки доступу.

Скільки переселенців живуть у Кіровоградській області

Від початку повномасштабної війни, з 24 лютого 2022 року, у Кіровоградську область приїхали 182 тисячі переселенців з інших регіонів. Нині в області живуть майже 83 тисячі ВПО, 76 тисяч – приїхали після початку повномасштабного вторгнення. Решта – від початку війни у 2014-му.

 41 тисяча з 83 – це люди працездатного віку, 20 тисяч дітей, майже 5 тисяч осіб з інвалідністю, 16 тисяч пенсіонерів і пенсіонерок, – розповіла Катерина Колтунова.

Найбільше переселенців з Донецької області – 26 тисяч людей. З Харківської області приїхали майже 13 тисяч, з Херсонської – понад 8 тисяч. У понад тридцяти громадах регіону облаштували 81 об’єкт тимчасового проживання переселенців, які можуть прийняти майже три тисячі людей.

Під час першої хвилі евакуації, з серпня по жовтень 2022-го року, на Кіровоградщину приїхали 34 евакуаційних потяги з Донеччини – це майже чотири тисячі людей.

Окрім цього, люди їдуть на Кіровоградщину самотужки, до рідних або знайомих, – зазначила Катерина Колтунова.

Матеріальна і психологічна допомога переселенцям на Кіровоградщині

Катерина Колтунова розповіла, що людей, які евакуювались, житлом і речами першої необхідності забезпечують громади на місцях. А ще речами і продуктами допомагають громадські організації і міжнародні фонди.

Благодійний фонд "Право на захист" виплачує одноразову допомогу у сумі 10 тисяч 800 гривень на одну людину. Списки подають громади, у яких розміщують переселенців.

За інформаційною і психологічною підтримкою люди можуть звернутись на гарячу лінію Кіровоградської ОВА або в облштаб з питань розміщення переселенців:

  • Гаряча лінія Кіровоградської ОВА: 0800 500 238.
  • Цілодобовий обласний штаб з питань розміщення переселенців: 0522 30 50 39, +38 096 160 73 61.

Фото: ДСНС у Кіровоградській області

#допомога переселенцям

dostyp.com.ua