У Кропивницькому чоловіка висадили з тролейбуса через відсутність квитка: що кажуть пасажир та перевізник

У Кропивницькому чоловіка висадили з тролейбуса через відсутність квитка: що кажуть пасажир та перевізник

У Кропивницькому сьогодні, 10 жовтня, чоловіка вигнали з тролейбуса через неоплачений проїзд. Інцидент стався в тролейбусі №10 близько 9-ї ранку.

У коментарі Точці доступу кропивничанин Володимир, який не зміг продовжити поїздку в громадському транспорті, розповів подробиці ситуації.

Позиція пасажира

Володимир каже, що зайшов у тролейбус на зупинці “площа Дружби народів”. Традиційно, як робить це завжди, підготував 6 гривень для оплати проїзду та чекав кондуктора, аби сплатити за проїзд. Проїхав одну зупинку – до вулиці Марії Примаченко (колишня назва – Васнєцова).

Дивлюся, кондуктора немає. Зазвичай я їх бачу – вони мають зелену форму.  Думаю, на наступній зупинці хтось зайде, до нього підійде кондуктор, я побачу, хто кондуктор, і сплачу. 

На Полтавській, біля магазину “Вдало”, у тролейбус зайшли контролери. Попросили показати квиток:

Я показав гроші в руці та сказав, що до мене ще не підійшла кондукторка. І почалося: “Ви не виконали свій обов’язок”, “Ви не підійшли до кондуктора” тощо. Я зауважив, що кондукторка має підійти та взяти гроші за оплату проїзду. Сказав “Вибачте, кондукторка підійде і я сплачу”. Я не побачив кондукторку, бо вона була без зеленої накидки.

Контролер сказав, що чоловік має сплатити штраф. А кропивничанин вкотре зауважив, що тримає гроші на оплату проїзду в руці. Зрештою чоловіку не дали можливості сплатити гроші та змусили вийти з тролейбуса.

Під час цієї ситуації, стало зрозуміло, хто кондуктор. Я намагався дати кондукторці гроші, які тримав в руці, але вона їх не брала.

Зрештою чоловіка висадили з тролейбуса на вулиці Героїв-земляків біля “Фанклубу”.

У Кропивницькому чоловіка висадили з тролейбуса через відсутність квитка: що кажуть пасажир та перевізник

Кропивничанин повідомив, що писатиме скаргу.

Позиція підприємства "Електротранс"

Ситуацію Точці доступу прокоментував Василь Осіпов, заступник директора з експлуатації комунального підприємства “Електротранс”.

Зазначив, що про цей випадок не знав.

Він розповів, що згідно правил перевезень пасажирів, затверджених міською радою, пасажир, який заходить в салон транспортного засобу, повинен негайно сплатити за проїзд або показати документ, який надає право пільгового проїзду.

Якщо пасажир не хоче заплатити штраф за безквитковий проїзд, він повинен, згідно правил перевезень, покинути салон транспортного засобу. 

У Кропивницькому чоловіка висадили з тролейбуса через відсутність квитка: що кажуть пасажир та перевізник

Журналісти Точки доступу знайшли у Правилах, на які посилається Василь Осіпов, таке трактування:

"Пасажир, який не має квитка, оригіналу посвідчення особи встановленого зразка чи оригіналу довідки, на підставі якої надається пільга, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронного квитка, зайшовши у транспортний засіб, зобов’язаний одразу оплатити вартість проїзду працівнику перевізника та отримати документ, на підставі якого виконуються пасажирські перевезення".  

А також знайшли у Правилах те, що кондуктори зобов’язані одягати спеціальні накидки:

“4.11. Кондуктор тролейбуса зобов’язаний:  

– приступити до роботи в охайному вигляді, бути одягненим у спеціальну накидку яскравого кольору”.

Так цей пункт правил прокоментував Василь Осіпов:

Ну, зобов’язані… Є певна процедура закупівель зараз. Я не можу сказати, що у нас зараз приходить кондуктор на роботу і його одразу забезпечують фірмовим одягом. По-друге, відсутність жилетки не є підставою для того, що не треба сплачувати за проїзд.

За його словами, кондуктори повинні працювати з відповідними бейджами. 

На питання, чому людині не дали можливість сплатити за проїзд, коли зайшов контроль, він не відповів.

Я не можу дати однозначну відповідь, потрібно піднімати нормативні документи. Контролери мають боді-камери, які фільмують усе, що відбувається. Для того, щоб вивчити цей випадок, мені потрібна офіційна інформація.

Він зазначив, що зможе надати більш ґрунтовну відповідь, коли з’ясує усі обставини. 

За його словами, кожна людина може поскаржитися на дії кондуктора, водія або контролера на “гарячу лінію” міського голови та в регіональний контактний центр. В такому разі людина отримає відповідь у встановленому порядку.

  • Телефон "гарячої лінії" міського голови: 0 800 21 77 21,
  • Регіональний контактний центр: 0 800 500 238,
  • Управління транспорту міської ради: вул. Велика Перспективна, 41, каб. 315. Телефон: (0522) 35 83 14.

Читайте такoж: Комунальний транспорт у Кропивницькому: як працює підприємство "Електротранс" в умовах воєнного стану

Фoтo умовне з архіву Точки доступу

#тролейбус

dostyp.com.ua