Названо п’ять речей, до яких розумні люди ніколи не прив’язуються

Названо п'ять речей, до яких розумні люди ніколи не прив'язуються

Названо риси розумної людини / фото ua.depositphotos.com

Люди бувають розумними по-різному, вони можуть розбиратися в певних речах. Також розумні люди не прив’язуються до тривіальних речей, стверджують психологи.

Згідно з психологією, розумні люди схильні уникати прив’язаностей до певних речей, які можуть їх стримувати або негативно впливати на благополуччя, пише HackSpirit.

1. Навчання

Відео дня

Багатьом це може здатися дивним або навіть безглуздим, але хоча розумні люди досягають успіху в навчанні, вони рідко до нього прив’язані. Це відбувається тому, що прив’язаність викликає більшу емоційну залученість. А розумні люди знають, що подолання емоцій у будь-якій ситуації ніколи не призведе до хорошого результату.

Згідно з дослідженням Джудіса і Галтігана, проведеним 2023 року, дорослі з “стурбованим станом розуму” насправді менш розумні. Він радить, що якщо ви відчуваєте, що занадто прив’язуєтеся до навчання, можливо, настав час перепочити.

2. Матеріальні блага

Життя – це щось більше, ніж мода та матеріальні блага. У ньому є й інші, глибші речі, яким можна радіти.

Розумні люди не надають надто великого значення матеріальним цінностям. Коли ви досягаєте певного рівня інтелекту, ви також дорослішаєте емоційно.

Дослідження, проведене Інститутом соціальних наук Іво Пілар у Хорватії, показує, що, коли ви більш емоційно розумні, ви менш схильні до компульсивних покупок.

До того ж, якщо щастя людини залежить лише від матеріальних благ, то її життя стає нещасним.

3. Необхідність схвалення

Коли в людини низька самооцінка, незалежно від того, наскільки вона розумна, потребу в схваленні подолати важко. Оскільки ви самі не бачите своїх хороших якостей, то можете повірити в них тільки тоді, коли інші побачать їх. Але так жити не можна, і розумні люди це знають.

“Проблема виникає, коли самооцінка низька. Інакше кажучи, якщо людина ставить думку, схвалення або визнання когось іншого вище своїх власних почуттів, їй знадобиться зовнішнє підтвердження з боку іншої людини на постійній основі”, – сказала Шеррі Лагаба.

Це порочне коло, яке дуже складно розірвати. Як наркотик: що більше ти його відчуваєш, то більше він тобі потрібен. Але розумні люди переросли потребу в схваленні. Це не легко, але за допомогою оточення, терапевта і власного бажання стати кращим не тільки для інших, а й для себе, можливо припинити шукати схвалення з боку інших.

4. Минулі помилки

Коли в минулому ви завдавали людям болю, навіть якщо це не було вашим наміром, важко не думати про це і зациклюватися на тому, як можна було б зробити по-іншому, щоб не зробити таку велику помилку.

“Я б сказав, що [жаль] – це всепроникна емоція. Часто це емоція… яка може зберігатися десятиліттями. Я розмовляв із людьми у віці 90 років, які шкодували про рішення, прийняті у 20-річному віці”, – сказав Роберт Ліхі, доктор філософії.

Зациклення на минулому не змінить сьогодення. Єдине, що ви можете зробити, припустившись помилки – це винести з неї урок. А бути розумним – значить знати, що ти не можеш виправити це, поки не приймеш це.

5. Его

Бути по-справжньому розумним означає бути скромним, відпустити гординю. У психології розрізняють два типи гордості – істинний і зарозумілий.

Справжня гордість – це добре. Це те, що ви відчуваєте, коли досягаєте наміченої мети, наприклад, отримуєте підвищення на роботі.

А зарозуміла гордість – це погано. Вона наповнена зарозумілістю. Під час зарозумілої гордості ми відчуваємо завищене почуття власної гідності, тому що, можливо, ми чогось не досягли, але все одно відчуваємо гордість. Подібна гордість – це те, чого не мають по-справжньому розумні люди.

Тому що, коли ви по-справжньому розумні, ви знаєте, що нічим не кращі за інших людей. Ви не дозволяєте своїй зарозумілості затьмарити ваше судження, бо це може тільки розлютити вас або викликати агресію. Натомість ви думаєте ясною головою, відчуваючи гордість тільки за те, заради чого ви працювали, або за те, що робить вас вами.

Психологи зазначають, що бути по-справжньому розумним означає знати, що справді важливе в житті, бути достатньо розумним, щоб не дозволяти людям диктувати, на чому вам потрібно зосередитися або про що піклуватися.

Погані новини про характер людей

Поряд із явними ознаками того, що комусь не можна довіряти, існують ще й приховані, які можна легко випустити з уваги. Фахівці зазначили, що невеликі вчинки людини можуть багато чого розповісти про надійність або її відсутність. Вони назвали 15 моделей поведінки, які можуть видати, що хтось не дуже то заслуговує на довіру.

www.unian.ua