Обшуки або арешт майна бізнесу мають стати крайньою мірою – генпрокурор про новий наказ

Обшуки або арешт майна бізнесу мають стати крайньою мірою - генпрокурор про новий наказ

В Україні запроваджують нові стандарти діяльності прокурорів у сфері захисту інвестицій, покликані зменшити тиск на суб'єктів економічної діяльності.

На цьому наголосив генеральний прокурор Андрій Костін під час зустрічі з Радою бізнес-омбудсмена та провідними бізнес-асоціаціями, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні я підписую наказ, який запроваджує обов’язкове використання прокурорами в своїй роботі нових стандартів діяльності у сфері захисту інвестицій. Це певний дороговказ для прокурорів, як вони мають здійснювати процесуальне керівництво у справах, що стосуються суб'єктів економічної діяльності. Ці стандарти, наприклад, визначають, що до обшуку або до арешту майна слідчі та прокурори будуть вдаватися як до крайньої процесуальної дії», – сказав Костін.

Він зауважив, що нові стандарти вже діяли в Україні, але мали рекомендаційний характер. Відтепер дотримання нових правил роботи прокурорів є обов’язковим.

«Цей документ був розроблений свого часу за участі бізнес-асоціації. <…> Врешті-решт ми всі зрозуміли, що ці стандарти мають стати обов'язковими. Прокурор приймає рішення перед тим, як направляти певне клопотання, наприклад, про обшук або про арешт, до суду. І прокурори мають відчувати відповідальність за ці рішення», – підкреслив генпрокурор.

Крім того, дотримання прокурорами обов’язкових стандартів у роботі матиме вплив на їхнє щорічне оцінювання. Його наразі в Генпрокуратурі проводять у пілотному режимі, але згодом оцінювання також має стати регулярною практикою.

«Прокурори будуть розуміти, що дотримання ними правил або недотримання буде враховуватися при їхньому оцінюванні. І це буде відображатися, в тому числі, на їхньому потенційному кар'єрному зростанні. Або навіть може стати підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності», – наголосив Костін.

Як повідомлялося, під час зустрічі Президента України з представниками Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану було окреслено конкретний план дій щодо вирішення низки першочергових питань, які турбують вітчизняний бізнес.

Фото: Офіс генпрокурора

www.ukrinform.ua