Чи є слово “мужчина” в українській мові: Авраменко розставив крапки над “і”

Чи є слово "мужчина" в українській мові: Авраменко розставив крапки над "і"

Олександр Авраменко зазначив, що слово “чоловік” в українській мові небажано використовувати / колаж УНІАН зі скріншоту й фото pixabay.com

Слова “чоловік” та “мужчина” українською – синоніми, згідно зі словником української мови, однак є важливий нюанс, який потрібно знати щодо вживання другого за рахунком слова.

У словнику української мови вказано, що “чоловік” це – особа чоловічої статі, а мужчина – те саме, що “чоловік”, отже, можна зробити висновок, що обидва слова можна вживати на позначення осіб чоловічої статі, але це не зовсім так, розповів заслужений працівник освіти України, мовознавець, доцент і автор підручників Олександр Авраменко в ефірі програми “Сніданок з 1+1”.

Експерт додав, що, якщо уважно придивитися, то біля слова “мужчина” у словнику є маркування – “розмовний, рідко” – це означає, що слово розмовне і рідковживане, а, отже, небажане. “Висновок такий – вжити слово “мужчина” – не гріх, але краще особу чоловічої статі назвати чоловіком”, – підкреслив педагог.

Відео дня

Цікаві новини України про мову – сьогодні це варто прочитати

Раніше Олександр Авраменко пояснив значення слова “кульчик” українською мовою. Учитель підкреслив, що так у деяких регіонах української держави називають сережку. Мовознавець додав, що кульчики – діалектизм і його можна використовувати під час побутового спілкування. 

www.unian.ua