Державний енерготрейдер ЕКУ відновлює цільовий імпорт електроенергії для підприємств

Державний енерготрейдер ЕКУ відновлює цільовий імпорт електроенергії для підприємств

Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) відновлює цільовий імпорт електроенергії для промислових споживачів, які прагнуть зменшити тривалість планових обмежень енергопостачання.

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі компанії.

Як зазначається у повідомленні, відповідно до постанови Кабінету міністрів № 1127 від 27 жовтня 2023 року, у разі планових обмежень енергопостачання в Україні такі заходи не розповсюджуються на підприємства, які закуповують імпортовану електроенергію. Для цього її частка в конкретну годину споживання має становити не менш як 30% (у період з жовтня до квітня – не менше 50%).

У компанії повідомили, що у зв’язку з дефіцитом електроенергії в енергосистемі ЕКУ веде перемовини щодо укладення договорів на цільовий імпорт з великими промисловими споживачами.

«ЕКУ здійснювала цільовий імпорт електроенергії своїм споживачам протягом осінньо-зимового періоду 2022-2023. Нині ми фіксуємо поновлення попиту на таку послугу і готові забезпечувати українські підприємства імпортною електроенергією, допомагаючи їм уникати збитків через переривання виробничих процесів», – зазначив Віталій Бутенко, генеральний директор ЕКУ.

За даними компанії, одночасно з цим ЕКУ продовжує збільшувати обсяги імпорту електроенергії з ЄС для підтримки енергосистеми. У травні компанія додатково розпочала імпорт електроенергії із ще однієї країни – Польщі. Таким чином, ЕКУ нині постачає її із чотирьох країн ЄС – Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі. У квітні компанія збільшила імпорт в 1,5 раза, щоб забезпечити потреби енергосистеми і своїх споживачів.

Як повідомляв Укрінформ, за даними НЕК «Укренерго», другий день поспіль фіксується рекордний обсяг імпорту електроенергії в Україну із Європи. Попри це через значний дефіцит електроенергії системний оператор був змушений подовжити застосування графіків обмеження потужності для промислових споживачів. Сьогодні, 14 травня, графіки обмеження потужності для промислових споживачів будуть діяти з 16:00 до 07:00 15 травня.

Імпорт електроенергії 14 травня запланований протягом доби з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Молдови загальним обсягом 21 072 МВт-год.

Із 22 березня поновилися масовані російські атаки на енергетичні об'єкти України. Зокрема, руйнувань зазнали Бурштинська, Ладижинська, Зміївська, Трипільська ТЕС, а також гідроелектростанції.

АТ «Енергетична компанія України» – національна енерготрейдингова компанія. ЕКУ входить до п’ятірки трейдерів України за обсягами продажу електроенергії, а також до топ-2 трейдерів зеленої електроенергії. ЕКУ заснувала першу державну балансуючу групу учасників ринку електроенергії, яка нині є другою за розміром в Україні. 100% компанії належить державі.

www.ukrinform.ua