Експерти ООН прогнозують помірне зростання української економіки у 2024 році

Експерти ООН прогнозують помірне зростання української економіки у 2024 році

Доповідь Торік економіка України зросла на 5,3%, і цьогоріч економісти ООН прогнозують її помірне зростання.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це йдеться в Доповіді про стан і перспективи світової економіки у 2024 році, підготовленій департаментом ООН з економічних та соціальних питань (DESA), яку оприлюднили в четвер директор відділу економічного аналізу й політики департаменту Шантану Мукерджі та керівник відділу глобального економічного моніторингу DESA Хамід Рашид.

«На 2024 рік прогнозується помірне зростання», – коротко і без деталізації зазначається у доповіді про українську економіку.

«Коли ми говоримо про Україну, про те, що темпи зростання ВВП зросли торік на 5%, то хіба це привід для святкування? Насправді ні, тому що в попередньому році було 30-відсоткове падіння, третина економіки була зруйнована», – зауважив Рашид. 

Згідно із доповіддю «прогнозована вартість постконфліктного відновлення в Україні» оцінюється на сьогодні у $486 мільярдів.

Україна отримує допомогу для покриття дефіциту бюджету «від Європейського Союзу, багатосторонніх кредиторів та інших сторін», ідеться в документі.

Відповідаючи на запитання Укрінформу, чому в доповіді згадується «затяжна війна в Україні» й не вказано, що це війна Росії проти України, ніби йдеться про якийсь внутрішній конфлікт,  Мукерджі сказав: «Торік ми писали про вторгнення Російської Федерації в Україну й використовували багато інших термінів. А це дуже короткий звіт, де ми хотіли економно використовувати слова. Тому не вдавалися в деталі війни, а дали мінімалістичну картину того, якими є її економічні наслідки».

Як повідомляв Укрінформ, економісти ООН поліпшили глобальний економічний прогноз на 2024 рік порівняно з січневими оцінками і вважають його «обережно оптимістичним». Згідно з доповіддю, зростання світової економіки у 2024 році тепер очікується на рівні 2,7%, що на 0,3% більше, ніж було вказано в січневому прогнозі, та 2,8% – у 2025 році (більше на 0,1%).

Фото ілюстративне

www.ukrinform.ua