Мінсоцполітики здійснюватиме закупівлі за кошти міжнародних донорів через Prozorro

Мінсоцполітики здійснюватиме закупівлі за кошти міжнародних донорів через Prozorro

Закупівля всіх товарів і робіт у межах проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізує Міністерство соціальної політики у співпраці зі Світовим банком, буде проводитись через систему Prozorro.

Про це повідомляє пресслужба міністерства, передає Укрінформ.

"Закупівля всіх товарів і робіт у межах проєкту буде проводитись через Prozorro, а організація закупівель (консультації з ринком, визначення орієнтовної вартості закупівель, формування документації конкурсних торгів, проведення тендеру тощо) буде здійснюватись профільною установою “Професійні закупівлі”, що підпорядковується Міністерству економіки України. Відповідний договір між Мінсоцполітики та ДУ «Професійні закупівлі» укладено в квітні цього року", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що така співпраця буде здійснюватись у межах експериментального проєкту, рішення щодо започаткування якого уряд ухвалив у серпні 2023 року.

Мета експериментального проєкту для Мінсоцполітики – забезпечити професійність при організації торгів, унеможливити наявність конфлікту інтересів під час проведення закупівель, та максимально розширити кількість учасників на торгах для збільшення конкуренції і зменшення цін за результатами тендерних процедур. Для Мінекономіки – розбудовувати в ДУ “Професійні закупівлі” центр експертизи щодо проведення закупівель, що здійснюються за кошти та за правилами Світового банку, але проводяться у системі Prozorro.

Оплата послуг ДУ «Професійні закупівлі» здійснюватиметься тільки у разі успішного завершення процедури закупівлі.

У Мінсоцполітики нагадали, що міністерство ще з 2014 року співпрацює зі Світовим банком, реалізуючи проєкт «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», фінансування якого забезпечує банк.

Закупівлі в межах проєкту здійснюються відповідно до правил Світового банку, і донедавна проводились без використання української системи електронних закупівель Prozorro. Через це не дуже великий відсоток українських підприємців брали участь у торгах.

Як повідомляв Укрінформ, протягом квітня 7,4 тис. публічних замовників оголосили закупівлі через систему Prozorro на 78,5 млрд грн. Минулого місяця через Prozorro уклали договорів на 56,9 млрд грн, що на 6,1 млрд грн менше від очікуваної вартості тих закупівель.

www.ukrinform.ua