Чи погано використовувати сарказм під час спілкування з дітьми: психологи дали поради

Чи погано використовувати сарказм під час спілкування з дітьми: психологи дали поради

Головне під час спілкування не ображати свою дитину / фото ua.depositphotos.com

Часто люди використовують сарказм, аби бути злими та критикувати інших. Тому дехто може забороняти його використовувати у спілкуванні з дітьми. Проте сарказм не завжди може зачепити почуття дитини, але й будь-який різновид жорстокості. Про це розповіла репортерка з питань виховання дітей у HuffPost Марі Холмс.

“Добрий, доречний гумор – який може принести радість і полегшення – це сміх разом з дитиною, а не над нею. Якщо ви не використовуєте сарказм для того, щоб бути злим до дитини або сварити її, немає потреби уникати його, а оскільки вона зустрінеться з ним у житті, батькам також варто допомогти їй навчитися розпізнавати його”, – порадила експерт.

Для того, аби розрізнити сарказм, дітям повинен час. Професор психології з Університету Манітоби Мелані Гленрайт зазначила, що для цього мають бути два фактори. 

Відео дня

“Перше – це когнітивний розвиток. Діти повинні вміти думати про переконання та наміри іншої людини”, – пояснила фахівець.

Водночас професор психології в Західному університеті в Онтаріо Пенні Пексман підкреслила, що дітям потрібна “здатність розуміти думку іншої людини”.

“Використовуючи сарказм, мовці говорять щось зовсім інше, ніж те, що вони мають на увазі, іноді навіть протилежне тому, що вони мають на увазі, і дітям не інтуїтивно зрозуміло, що люди можуть так робити”, – зауважила Пексман.

Тому, аби зрозуміти сарказм, діти мають усвідомити, що люди не завжди мають на увазі те, що говорять, і що вони роблять це для того, щоб бути смішними. 

Своєю чергою Гленрайт каже, що ці навички з’являються у дітей не одразу. Здебільшого діти у віці 5 або 6 років можуть розпізнавати, що людина може говорити не те, що має на увазі. 

“Але лише у віці від 7 до 10 років діти, які живуть у Канаді, починають розуміти, що саркастичний оратор має намір бути смішним”, – наголошує вона, посилаючись на власне дослідження.

Також на основі своїх досліджень Пенні Пексман зрозуміла, що це “досить вражаюче досягнення, коли діти розвивають здатність розуміти [сарказм]”.

“Наскільки нам відомо, сарказм існує в усіх мовах і культурах. Він є в дитячих казках, фільмах і телепередачах. Таким чином, діти зіткнуться з ним, і я думаю, що батьки можуть допомогти їм підготуватися до його сприйняття”, – запевнила експерт.

“Я вважаю, що батькам корисно використовувати сарказм у спілкуванні зі своїми дітьми, щоб вони були краще підготовлені, коли зіткнуться з ним у реальному світі, і могли розпізнати, коли люди його використовують”, – додала Гленрайт.

Проте фахівці застерігають, що батькам не потрібно використовувати сарказм, аби висміяти або принизити свою дитину або будь-яку іншу людину. 

“Добрий гумор – це правильний шлях. Об’єктом жартів можуть бути предмети, речі, ситуації – не люди, не їхні якості чи навички”, – пояснила Гленрайт.

“Наше дослідження показує, що сарказм має тенденцію поширюватися в сім’ях, а сімейні розмови є випробувальним майданчиком для ранніх дитячих жартів і гумору. Прийміть це і зробіть все можливе, щоб допомогти дітям зрозуміти ваш гумор і розвинути їхнє власне почуття сарказму”, – підсумувала Пексман.

Інші поради психологів

Раніше психологи назвали 5 фраз, які допоможуть подолати труднощі у житті. У важкі часи деякі слова можуть дуже сильно вплинути на наш стан, аби ми і надалі були стресостійкими та рішучими. 

Своєю чергою психологиня дала 5 важливих порад, як припинити сварки у стосунках з коханою людиною. Вона порадила зупинитися, якщо ви розумієте, що розмова перетворюється на сварку, розібратися з почуттями та визначити, що взагалі відбувається між вами. 

www.unian.ua