Що їсти замість цукру: шість найкращих замінників, які збережуть струнку талію

Що їсти замість цукру: шість найкращих замінників, які збережуть струнку талію

Цукор можна замінити натуральними альтернативами / фото ua.depositphotos.com

За останні 50 років споживання рафінованого цукру різко зросло. Як підрахував Центр з контролю та профілактики захворювань США, середній дорослий споживає 17 чайних ложок доданого цукру щодня, що значно більше норми у 12 ложок.

Видання CNET пише, що зменшення споживання рафінованого цукру не означає, що ви більше не можете їсти солодке. У цьому вам допоможуть натуральні альтернативи.

Згідно з дослідженнями, цукор за своєю суттю не шкідливий для людини. Ваше тіло перетворює вуглеводи на глюкозу, форму цукру, і це основне джерело енергії для того, щоб ваше тіло рухалося та працював ваш мозок. 

Відео дня

Метою має бути не відмова від цукру, а споживання правильних видів цукру. Ультрарафінований білий цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози є поширеними інгредієнтами газованих напоїв, випічки, хліба та приправ. Вони швидко потрапляють у вашу кров, не додаючи іншої поживної цінності. Дослідження показують, що надмірне споживання цих цукрів може призвести до серйозних ускладнень здоров’я, включаючи високий кров’яний тиск, діабет і жирову хворобу печінки.

Додані цукри мають багато різних назв: коричневий цукор, кукурудзяні підсолоджувачі, кукурудзяний сироп, декстроза, фруктоза, глюкоза, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, солодовий сироп, мальтоза та сахароза. 

Водночас натуральний цукор є нерафінованим або лише злегка обробленим і природним чином міститься в багатьох продуктах харчування. 

Найкращі природні альтернативи цукру

Мед здавна цінували не лише за його природну солодкість, а й за його поживну цінність. Оскільки мед виробляється бджолами з рослинного нектару в процесі запилення, він містить низку корисних рослинних сполук і антиоксидантів. 

Сирий і темніший мед, який пройшов мінімальну обробку, багатий на флавоноїди та фенолокислоти. Вони мають багато переваг, у тому числі позитивний вплив на здоров’я серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту та органів дихання. Було навіть показано, що він зменшує сезонну алергію.

Кленовий сироп – ще один популярний природний підсолоджувач. Якщо ви скорочуєте споживання цукру, але хочете з чимось з’їсти млинці, вам допоможе сироп, який виробляється із соку цукрового клена.

Він містить антиоксиданти та мінерали, які можуть бути корисними для вашого здоров’я. Насправді було показано, що багато унікальних сполук, знайдених у кленовому сиропі, допомагають боротися з раком і діабетом. Чим темніший кленовий сироп, тим він менш рафінований і більше переваг може надати.

Стевія — це чудова альтернатива натуральному цукру. Цей підсолоджувач виготовляють із рослини з аналогічною назвою. Він у 200–400 разів солодший за звичайний цукор. 

Стевія не є поживною і майже не містить калорій. Однак вона додає солодкість. Стевія також допомагає знизити рівень цукру в крові та холестерину.

Найпростіший і доступнішим варіантом солодкого є фрукти. Харчові волокна, присутні в сирих фруктах, допомагають травленню та уповільнюють метаболізм цукру, зменшуючи стрибки цукру в крові, які можуть спостерігатися через фруктовий сік або солодкі добавки. Вживання продуктів, багатих клітковиною, також може допомогти вам зменшити загальне споживання калорій і знизити ризик серцевих захворювань .

Пюре з фруктів дає багато тих самих переваг. Наприклад, яблучне пюре замінює яйце в багатьох рецептах, а протерті ягоди є чудовим доповненням до звичайного несолодкого йогурту .

Архат – це екзотичний альтернативний цукор рослинного походження. Його добувають із фруктів luo han guo. Це невеликі круглі фрукти, які зазвичай зустрічаються в Південно-Східній Азії. Незважаючи на те, що він містить фруктозу та глюкозу, вони фактично видаляються в процесі екстракції , утворюючи непоживний підсолоджувач, який приблизно в 100 разів солодший за столовий цукор.

Цей продукт є відносно новим на ринку, тому потребує подальшого вивчення, щоб визначити всі його потенційні переваги для здоров’я. Проте дослідження інших нехарчових підсолоджувачів показують багатообіцяючі результати щодо контролю ваги та запобігання діабету.

Фруктовий сік — це натуральний підсолоджувач, який можна пити окремо, додавати в інші напої чи приправи або навіть використовувати для приготування їжі. 100% фруктовий сік є набагато кращим варіантом, ніж рафінований столовий цукор або кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, оскільки він натуральний і необроблений. Він також містить масу вітамінів і поживних речовин.

Чим може зашкодити цукор

Як повідомляв УНІАН, діти, які споживають цукор з молока або фруктів, а не з тістечок або цукерок, менш схильні до надмірної ваги або ожиріння. 

З наближенням свят багато людей намагаються обмежити споживання цукру, однак є продукти, які несуть приховану небезпеку. Американська кардіологічна асоціація заявила, що доданий цукор не повинен перевищувати 6% калорій на день – тобто до 100 калорій або шість чайних ложок. Для чоловіків це близько 150 калорій або дев’ять чайних ложок.

www.unian.ua