В Україні покращується якість молока та збільшується експорт молокопродукції

В Україні покращується якість молока та збільшується експорт молокопродукції

Україна збільшує обсяги експорту молочної продукції, зокрема, і до країн Європейського Союзу.

Про це розповіла начальник управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства Олена Дадус під час конференції Milky Forum 2024, передає Укрінформ з посиланням на Мінагро.

Вона наголосила, що українська молочна галузь адаптується та розвивається, вдосконалюється нормативно-правова база відповідно до європейських стандартів і це позитивно сприймається учасниками ринку. Середні та малі виробники розуміють як важливо сьогодні співпрацювати по всьому ланцюжку виробництва: від сировини, разом з переробкою, до готового продукту. 

Зараз понад 90% молока, що надходить на переробку, виробляють сільськогосподарські підприємства. При цьому якість молока класу «екстра» також зросла і складає більш ніж 40% від переробленого молока.

«Цьому сприяло й те, що з'явились можливості збільшення експорту молочної продукції, зокрема до країн Європейського Союзу. Українські підприємства – експортери мають відповідати критеріям щодо якості готової продукції та сировини. Саме тому актуальним є питання адаптації українського законодавства в молочній галузі до вимог ЄС», – наголосила Дадус.

Як повідомлялося, станом на 28.05.2024 дозволи на експорт молочної продукції з України до ЄС мають 58 компаній. Які виготовляють сире молоко, морозиво, молочні продукти, молозиво та продукти на основі молозива. До країн ЄС Україна з початку року експортувала 30% від загального експорту молочних продуктів.

За попередніми даними Мінагро, у квітні 2024 року господарства усіх категорій виробили 625,4 тис. тонн молока-сировини, що на 8% більше порівняно до березня поточного року, але на 3% менше порівняно до квітня 2023-го. У січні-квітні 2024 року обсяги надоїв склали 2 млн 114,8 тис. т, що на 1,5% менше порівняно до минулорічного періоду. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 40%, а господарств населення – 60%.

www.ukrinform.ua