Із портів Одещини цьогоріч відправили на експорт 46 мільйонів тонн продукції

Із портів Одещини цьогоріч відправили на експорт 46 мільйонів тонн продукції

З початку 2024 року через порти Одеської області експортували 46 млн т товарів, у тому числі агропродукції, це на 70% більше, ніж торік.

Про це під час форуму Чорноморського безпекового форуму в Одесі розповів очільник Одеської ОВА Олег Кіпер, передає Укрінформ.

Голова ОВА повідомив, що через недоступність портів Донеччини, портів Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей Одещина стала єдиним логістичним центром, і сьогодні майже 80% всіх вантажів рухаються саме через порти регіону.

Із портів Одещини цьогоріч відправили на експорт 46 мільйонів тонн продукції

«Попри морську блокаду та обстріли ворога, нам вдалося на сьогодні вийти до 50% довоєнного товарообігу. З початку цього року портами Одещини вже було експортовано 46 млн т продукції – це на 70% більше, ніж показник минулого року», – наголосив Кіпер.

Він підкреслив, що, попри складну ситуацію, Україна не припиняє постачати продовольство в інші країни.

«Умисне знищення портів Одещини створює передумови для нестачі продовольства в світі і зараз. Але голод не має використовуватися як зброя, а Україна навіть у свої важкі часи продовжує годувати світ», – сказав очільник ОВА.

Кіпер додав, що наразі приорітетами допомоги для регіону мають бути системи ППО та злагоджені дії міжнародних партнерів у питанні розмінування акваторії Чорного моря; ці заходи здатні зміцнити продовольчу безпеку у світі.

Як повідомляв Укрінформ, Одеська область розраховує на подальшу співпрацю з Італією у питаннях відновлення і розвитку портової інфраструктури та генерації електроенергії.

www.ukrinform.ua