Як війна вплинула на прибутковість сільгоспвиробництва в Україні

Як війна вплинула на прибутковість сільгоспвиробництва в Україні

Дослідження Рентабельність олійних культур з початку 2024 року поліпшується, зернові – досі в діапазоні збитковості, ситуація у тваринництві стабільна.

Про це йдеться у дослідженні Мінагрополітики щодо впливу війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва, повідомляє Укрінформ.

"Починаючи з липня 2023 року, рентабельність основних видів сільськогосподарських культур стабільно поліпшується. Утім виробництво зернових досі не досягло беззбитковості, а прибутковість олійних культур залишається мінімальною. Згідно з оновленим прогнозом, у 2024 році рентабельність олійних культур буде вищою, ніж прогнозувалось раніше, однак виробництво зернових й надалі буде збитковим", – йдеться у повідомленні.

Як війна вплинула на прибутковість сільгоспвиробництва в Україні

Поліпшення рівня рентабельності, у порівнянні з попереднім періодом, пов'язано з відновленням експортних морських шляхів.

З початку 2024 року змінилась структура експортних маршрутів. Логістика агропродукції через річкові порти Дунаю важлива для України, однак вона на сьогодні не використовується на повну потужність.

Як війна вплинула на прибутковість сільгоспвиробництва в Україні

Експорт до портів Гданська/Гдині наразі практично не здійснюється через збільшену пропускну спроможність та вищу рентабельність інших каналів експорту. У квітні 2024 року майже не здійснювався експорт олійних культур через румунський порт Констанца, що було частково пов’язано зі зменшенням залишків олійних культур для експорту.

Триває тенденція до зниження середніх норм внесення добрив у галузі. Хоча восени 2023 року і було зафіксоване збільшення норм внесення добрив під озимі культури, то навесні 2024 року норми внесення знову скоротились – в середньому на 5%.

Як війна вплинула на прибутковість сільгоспвиробництва в Україні

Варто зауважити, що великі виробники практично не зменшили норми внесення добрив, в той час, як дрібні аграрії були змушені їх скоротити в середньому на 10-15%.

Норми внесення засобів захисту рослин залишились на тому ж рівні.

За результатами 2024 року очікується вищий рівень рентабельності рослинництва у порівнянні з попереднім прогнозом. Прибутковість соняшнику очікується на рівні 45 дол. США за тонну (-4 дол. США/т у 2023 році), сої – на рівні 83 дол. США за тонну (69 дол. США/т у 2023 році), рапсу – на рівні 78 дол. США за тонну (5 дол. США/т у 2023 році). Виробництво ж зернових, на жаль, залишиться збитковим.

Як війна вплинула на прибутковість сільгоспвиробництва в Україні

Ситуація у галузі тваринництва з початку 2024 року була в цілому стабільною: більшість видів продукції залишаються прибутковими, крім виробництва яловичини. У квітні 2024 року спостерігалось зниження рентабельності виробництва усіх видів продукції, крім птиці. На це вплинули зростання цін на ячмінь та кукурудзу на внутрішньому ринку, сезонне зниження цін на молоко, зниження цін на свинину через збільшення пропозиції на внутрішньому ринку. Водночас курятина, як найбільш доступний для кінцевого споживача вид м’яса, демонструє позитивну динаміку зростання рівня рентабельності.

Четвертий випуск дослідження «УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва» проведений Мінагрополітики спільно з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ) за підтримки Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR), який адмініструється Світовим банком.

www.ukrinform.ua