Торік ЕКА підтримало український експорт на ₴7,8 мільярда – голова правління

Ексклюзив За 2023 рік показник підтримки експортних угод через механізм передекспортного страхування, що надає Експортно-кредитне агентство, сягнув 7,8 млрд грн.

Про це в інтервʼю Укрінформу повідомив голова правління ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА) Руслан Гашев.

«З часу створення товариства у 2018 році до кінця 2021-го обсяг підтриманого експорту (сума експортних контрактів, які були підтримані за допомогою продуктів ЕКА) становив приблизно 80 мільйонів гривень. У 2022 році, коли відбулися суттєві зміни в законодавстві, а отже – і в нашій роботі, – агентство підтримало український експорт на 3,2 мільярда гривень. За 2023 рік цей показник сягнув 7,8 мільярда. Результат цього року (станом на 10 червня) – 3,1 мільярда гривень. Це при тому, що перший квартал, зазвичай, – «сонний» період для фінансової системи», – сказав Гашев.

За його словами, загалом з початку року підтримано вже 30 експортних угод.

«Тобто попит на наші продукти зростає. До прикладу: за перші 4 місяці попереднього року було підтримано українського експорту трошки більше, ніж на 400 мільйонів гривень, за 4 місяці цього року – на понад 1,6 мільярда гривень», – зазначив Гашев.

В ЕКА очікують на певне «просідання» активності у серпні, що пов’язано із сезонністю у фінансовому секторі, але загалом планують, що цей рік принесе набагато кращі результати за рівнем підтримки експорту, ніж 2023-й.

Як повідомляв Укрінформ, обсяг експорту товарів з України у травні склав 12,2 млн тонн у фізичному та $3,34 млрд – у грошовому виразі.

www.ukrinform.ua

Exit mobile version