Комарі справді кусають одних людей частіше, ніж інших, і ось чому

Комарі справді кусають одних людей частіше, ніж інших, і ось чому

Експерти пояснили, чому комарі кусають одних людей більше, ніж інших / фото ua.depositphotos.com

З настанням літа “активізувалися” комарі. Проте деякі люди, здається, цього і не помітили, адже їх ці комахи майже не кусають.

Справді, деякі люди мають більше шансів отримати укуси комарів, ніж інші. Існує кілька факторів, які можуть впливати на те, чому це відбувається, пише Huffpost.

Так, в одному дослідженні, опублікованому в Journal of Medical Entomology, комарі сідали на людей з І групою крові майже вдвічі частіше, ніж на людей з ІІ групою. Дослідники відзначили, що це пов’язано з виділеннями, які ми виробляємо, і які вказують комарам на групу крові людини.

Відео дня

Професор ентомології з Університету Флориди Джонатан Ф. Дей, вважає, що необхідно провести більше досліджень щодо потенційної “жаги” комарів до певних груп крові. Але він погодився з тим, що комарі вловлюють деякі сигнали, які ми подаємо, і через які комахи з більшою ймовірністю “полюють” на певних людей.

“Ці сигнали дають їм знати, що вони прямують до джерела крові. Можливо, CO2 є найважливішим. (…) Чим більше ви його виділяєте, тим привабливішими ви є для цих членистоногих”, – каже Дей.

Але що вирізняє нас від речей, які також виділяють вуглекислий газ, до прикладу автомобілів? Комарі шукають первинні сигнали в поєднанні з тим, що Дей називає “вторинними сигналами”. Наприклад, молочна кислота – речовина, яка змушує наші м’язи зводити судоми під час фізичних вправ – є одним з таких вторинних сигналів. Молочна кислота виділяється через шкіру, сигналізуючи комарам, що ми є мішенню, пояснює Дей.

Комарі також мають інші особливості, які допомагають їм вловлювати вторинні сигнали. Зокрема, чудовий зір. Якщо ви одягнені в темний одяг, ви будете більше приваблювати комарів, тому що будете виділятися на фоні горизонту, в той час як ті, хто одягнений у світлі тони, не так сильно, каже Джонатан Ф. Дей.

Крім того, ці комахи сприймають “тактильні сигнали”, коли сідають на вас. 

“Тепло тіла є дійсно важливим тактильним сигналом. Це пов’язано з генетичними або фізіологічними відмінностями. Це означає, що ті, чия температура тіла трохи вища, мають більше шансів отримати укус”, – наголошує Дей. 

Спосіб життя та інші фактори здоров’я також можуть відігравати певну роль, каже Мелісса Піліанг, дерматолог з Клівлендської клініки.

“Якщо у вас підвищена температура тіла, ви багато рухаєтеся або вживаєте алкоголь, ви стаєте більш привабливими для комарів”, – зауважує вона. 

Одне дослідження показало, що люди, які вживали лише одну банку пива, більше ризикували привабити комарів, ніж ті, хто цього не робив. Звісно, випивати на вулиці – популярне заняття влітку та восени.

Як захиститися від укусів комарів

Те, що ви можете бути більш схильні до укусів, не означає, що вони мають бути неминучими.

“Найкраще уникати пікових періодів активності комарів. Існує дуже, дуже мало видів, які активні в середині дня. Пік активності припадає на схід і захід сонця”, – пояснює Джонатан Ф. Дей. 

Звичайно, ця порада не допоможе вам, якщо ви, скажімо, влаштовуєте барбекю для друзів пізно ввечері. Намагайтеся прикрити якомога більше шкіри в таких випадках, особливо в тих місцях або в той час, коли комарі найбільш ймовірно будуть присутні.

В нагоді можуть стати рибальські сорочки і довгі штани, які добре пропускають повітря, але при цьому захищають від комарів. Також можете скористатися захисним спреєм від комах. 

www.unian.ua