Євросоюз повернув мита на український овес через перевищення квот

Європейський Союз із 19 червня повертає мита на овес з України через перевищення встановлених квот.

Про це повідомляється на сайті Генерального директорату із сільського господарства та розвитку сільських районів (DG AGRI), передає Укрінформ.

Мита діятимуть до 5 червня 2025 року.

Чинний регламент включає в себе «екстрене гальмування» для низки продуктів, зокрема вівса, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного рівня, зареєстрованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року. Для вівса цей середній показник становить 2440 тонн.

Після досягнення цього обсягу ЄК протягом 14 днів повторно запроваджує тарифну квоту згідно з угодою про вільну торгівлю. Квота на овес встановлена на рівні 4 тис. тонн.

Оскільки імпорт з початку 2024 року перевищує цей обсяг, до кінця 2024 року діятимуть мита в режимі найбільшого сприяння (MFN). Квота буде знову доступна з 1 січня 2025 року.

Україна у 2022 році експортувала трохи більш як 7 тис. тонн вівса до третіх країн, з липня 2023 року по травень 2024 року – 11 173 тонн. Окрім ЄС, Україна експортує овес в Індію, Ірак, Лівію, Марокко, Південну Африку, Швейцарію, Туреччину, В'єтнам та інші.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня Європейська комісія запропонувала призупинити дію мит на весь експорт із України до Європейського Союзу терміном на рік. Напередодні Європейський парламент підтримав це рішення ЄК.

ЄС є найбільшим торговельним партнером України, у свою чергу, Україна є 15-м найбільшим торговельним партнером ЄС.

У травні Рада ЄС ухвалила положення, яким скасувала на рік ввізне мито на весь український експорт до Європейського Союзу.

Фото з відкритих джерел

www.ukrinform.ua

Exit mobile version