Яка рослинна олія найкорисніша і найшкідливіша: на що звернути увагу

Яка рослинна олія найкорисніша і найшкідливіша: на що звернути увагу

Рослинна олія безумовно може бути частиною здорового харчування / фото pixabay.com

Рослинна олія є основним продуктом на більшості кухонь. Дієтологи розповіли, який тип рослинної олії найкорисніший або найшкідливіший для здоров’я, а також як правильно вибрати олію для приготування їжі, пише today.com.

“Рослинна олія, безумовно, може бути частиною здорового харчування”, – зазначила дієтолог Наталі Ріццо.

Відео дня

  • Рослинна олія – як вибрати найкращу
  • Рослинна олія – яка найкорисніша
  • Рослинна олія – яка найшкідливіша
  • Як стверджують фахівці, олії являють собою чистий жир, але жири є важливим макронутрієнтом, який відіграє безліч ролей в організмі: від забезпечення нас енергією до підтримки функцій клітин. Рослинні олії забезпечують організм додатковими незамінними жирними кислотами та іншими поживними речовинами, які сприяють загальному здоров’ю, не кажучи вже про те, що вони полегшують приготування їжі і роблять її набагато смачнішою.

    Рослинна олія – як вибрати найкращу

    Під час вибору рослинної олії важливо читати етикетки з харчовою цінністю і враховувати кілька факторів. Вони варіюються від користі для здоров’я до смаку і температури приготування.

    Експерти стверджують, що чим нижчий вміст насичених жирів, тим краще. Кулінарні олії з високим вмістом насичених жирів можуть мати негативні наслідки для здоров’я за їхнього надмірного використання. На щастя, більшість олій також містять ненасичені жири, зазначила Ріццо.

    Також експерти рекомендують обирати рослинні олії з нетропічних фруктів, овочів, горіхів або насіння, оскільки вони, як правило, більш корисні для здоров’я. Олії ж із тропічних рослин (кокосова, пальмова і пальмоядрова) містять набагато більше насичених жирів і залишаються твердими за кімнатної температури. Інші типи твердих жирів, що використовуються в кулінарії, включають тваринні жири, такі як вершкове масло або сало, як було доведено, підвищують рівень поганого холестерину.

    Крім того, на харчову цінність кулінарних олій впливає обробка. Рафіновані олії часто дешевші і служать довше. Зазвичай вони мають дуже нейтральний смак та дуже універсальні, що робить їх практичним варіантом для багатьох домашніх кухарів. Однак процес переробки також видаляє з олії низку поживних речовин і корисних властивостей, зазначають експерти. Вони радять за можливості обирати нерафіновані олії.

    Рослинна олія – яка найкорисніша

    Повідомляється, що через безліч добре вивчених переваг для здоров’я оливкова олія є найкращим вибором, на думку експертів. Вона також універсальна, багата на корисні жири, зокрема мононенасичені жирні кислоти, які можуть допомогти знизити рівень холестерину і кров’яний тиск.

    Експерти рекомендують вибирати “оливкову олію першого віджиму”, оскільки вона найменш оброблена і зазвичай піддається холодному віджиму, зберігаючи більше поживних речовин і смаку.

    Серед інших корисних кулінарних олій дієтологи виділяють: олію з авокадо, кукурудзяну, арахісову, соєву, виноградну, соняшникову.

    Рослинна олія – яка найшкідливіша

    Експерти зазначають, що найменш корисною кулінарною олією є кокосова олія через високий вміст насичених жирів.

    “Практично будь-яка олія, за винятком кокосової, є гарним джерелом ненасичених жирів і корисним для здоров’я варіантом приготування їжі”, – додала дієтологиня Ріццо.

    Вас також можуть зацікавити новини:

  • Як правильно вибрати стиглий кавун: фермер розкрив секрети
  • 57-річна жінка перебуває в найкращій формі свого життя: що вона для цього робить
  • Корисна для мозку, зору та шкіри: названо 7 диво-переваг чорниці
  • Що таке грейпфрутова дієта і чи допомагає вона схуднути: усі плюси та мінуси
  • www.unian.ua