Скільки можна їсти чорного шоколаду в день: дієтологи розповіли про його користь та шкоду

Скільки можна їсти чорного шоколаду в день: дієтологи розповіли про його користь та шкоду

Шоколад мість багато корисного у складі / фото ua.depositphotos.com

Шоколад цінують за його смак і користь для здоров’я. Його можна їсти, розтопити, пити та запікати у складі десертів.

Як повідомляє Today з посиланням на дієтологів, з білого, молочного та чорного шоколаду – саме останній є найкориснішим.

“Шоколадні вироби корисні для здоров’я завдяки какао-бобам, які містять численні фітохімічні речовини, що мають протизапальні, протипухлинні та антигіпертензивні властивості. Чим більше какао містить продукт, тим він поживніший. Чорний шоколад містить найбільшу кількість твердих частинок какао-бобів і, отже, найбільш насичений поживними речовинами”, — розповіла дієтолог Вітні Інгліш.

Відео дня

Крім того, він також має вищий вміст флавоноїдів, ніж молочний або білий шоколад. Як розповіла дієтолог Елізабетта Політі, флавоноїди працюють як антиоксиданти, щоб блокувати шкідливу дію вільних радикалів, які пов’язують із збільшенням ризику серцевих захворювань і раку.

“Крім того, тип флавоноїдів у темному шоколаді, можуть впливати на функцію імунної системи, зменшуючи запалення”, — додала вона.

Як обрати якісний шоколад

Обидва експерти рекомендують вибирати шоколад із принаймні 70% вмістом какао, оскільки в ньому буде менше доданого цукру та більше фітохімічних речовин, ніж у шоколаді з меншою кількістю какао.

Політі пояснила, що у 70% шоколаді какао-терте стоїть у складі на першому місці. Якщо замість цього там вказується цукор, то доля какао менше 50%.

Какао-боби містять білок і є чудовим джерелом мінералів, таких як залізо та магній, а також марганець, мідь, цинк і фосфор. За даними Міністерства сільського господарства США , ви також отримуєте трохи клітковини — близько 3 грамів на 1 унцію (28 г) темного шоколаду.

Шоколад багатий на поліфеноли, корисні сполуки, що виробляються рослинами. Згідно з одним із досліджень, споживання шоколаду пов’язане з меншим ризиком майбутніх проблем із серцем. Також доведено, що споживання шоколаду “значно знижує” тригліцериди і може помірно знизити артеріальний тиск.

Науковці виявили, що флаваноли какао захищають від судинних захворювань і, очевидно, покращують приплив крові до мозку.

Шоколад корисний для мозку

Темний шоколад “сприяє виробленню гормону гарного самопочуття серотоніну та містить магній, який пов’язаний зі зниженням тривожності” та зняттям стресу, зазначає дієтолог Кері Глассман.

Цей смаколик із вмістом какао 85% може підвищити настрій через зв’язок кишково-мозкової системи, оскільки темний шоколад має пребіотичний ефект на здорові бактерії в кишечнику та, можливо, таким чином покращує негативні емоції, показало дослідження.

Крім того, існує “напрочуд потужна” кореляція між споживанням шоколаду та кількістю нобелівських лауреатів у різних країнах. Є ймовірність, що шоколад “покращує когнітивні функції”. Наприклад, Швейцарія була лідером як за кількістю нобелівських лауреатів, так і за кількістю шоколаду, який їдять її жителі.

Яка шкода від шоколаду 

У 2022 році Consumer Reports протестувало 28 плиток чорного шоколаду від різних брендів і виявило в усіх кадмій і свинець — два важкі метали, шкідливі для здоров’я. Рівні не були надзвичайно високими.

Національна асоціація кондитерів стверджує, що шоколад безпечний для споживання, а всі перевірені продукти “відповідають суворим вимогам якості та безпеки”. За словами дієтолога Інгліш, будь-яка шкода від важких металів переважується іншими позитивними сполуками в темному шоколаді.

Воднач Політі занепокоєта цим відкриттям. Воона пропонує вибрати молочний шоколад.

За даними Міністерства сільського господарства США, темний шоколад містить кофеїн. Якщо ви з’їсте чотири квадратики, це приблизно стільки ж кофеїну, скільки вип’єте чашку кави. І це все ще цукерки — вони містять жир і цукор, тому надмірне споживання може призвести до збільшення ваги.

Скільки шоколаду можна їсти на день

Політіi рекомендує дотримуватися 30 грамів на день. Інгліш також вважає, що кілька квадратиків будуть розумною порцією для більшості людей.

Якщо вас непокоїть гіркота шоколаду, то є вихід. Плитка темного шоколаду, що містить морську сіль або сухофрукти,  може мати менш гіркий смак.

Йогурт зі свіжими ягодами та трохи темного шоколаду, посипаного зверху, є ще одним варіантом для вживання, як і занурення фруктів у розтоплений шоколад.

Ріст цін на шоколад

Ріст цін на какао-боби протягом двох років досяг свого піку в березні, коли ф’ючерсні контракти досягли рівня, що вдвічі перевищує попередній рекорд. Як пише Bloomberg, результатом цього майже напевно стане подорожчання шоколаду та зменшення розмірів плиток. При цьому навіть якщо ціни відступлять від нинішнього рівня, вони, ймовірно, залишатимуться високими протягом багатьох років, зазначає видання.

www.unian.ua