Зернова асоціація закликає призупинити механізм мінімальних експортних цін і назвала наслідки

Зернова асоціація закликає призупинити механізм мінімальних експортних цін і назвала наслідки

Українська зернова асоціація (УЗА) закликає Президента та уряд призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на сільськогосподарську продукцію.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба асоціації.

"Українська зернова асоціація вважає, що запровадження так званого механізму мінімальних цін приведе до значного падіння експорту зерна з України і збитків сільгосптоваровиробника", – йдеться у повідомленні.

В асоціації вважають, що впровадження механізму мінімальних експортних цін "вкрай негативно вплине на здатність експортерів виконувати зобов’язання, підриває довіру міжнародних партнерів до українських контрагентів, ускладнить планування та фінансування експортної діяльності та водночас знизить конкурентоспроможність українських товарів на світових ринках".

Якщо мінімальні ціни не відповідатимуть світовим ціновим трендам, це знищить конкуренцію на українському ринку зерна і призведе до його надмірної зарегульованості та створить нові широкі можливості для корупції, застерігають в УЗА.

Крім того, впровадження мінімальних цін фактично знищить систему форвардних контрактів, які дозволяють експортерам завчасно планувати логістичні операції. Відсутність таких угод може призвести до затримок і збільшення витрат, в тому числі на страхування.

В УЗА нагадують, що український ринок вже торгує кількома типами контрактів, це, зокрема, форвардні з постачанням через 2-6 місяців з фіксованою ціною та форвардні з ціною, прив'язаною до біржі. До лютого 2022 року форвардні контракти становили до 40% загального плану продажу середніх фермерів (2-10 тис. га).

Крім того, впровадження мінімальних експортних цін веде до порушення зобов’язань, втрати довіри як до країни-експортера і судових спорів, скорочення інвестицій в аграрний сектор. Це змусить імпортерів "бути обережнішими" при укладанні нових угод з українськими експортерами.

"Регулювання ціни експортерів через встановлення мінімальної ціни суперечить нормам Світової організації торгівлі (СОТ), до якої входить Україна, зокрема принципам вільної торгівлі та недискримінації", – стверджують в УЗА.

Як повідомлялось, 9 травня 2024 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкти №10168-2 та №10169-2 , які передбачають запровадження мінімальних експортних цін на агропродукцію; 18 червня закони підписав Президент України.

Мінагрополітики розробляє порядок визначення мінімальних цін на аграрний експорт.

У 2023/2024 маркетинговому році станом на 31 травня 2024 року Україна експортувала зерна, олійних та продукції з них майже 16,6 млрд дол., що відповідає близько половині обсягу експорту з України в грошовому еквіваленті.

www.ukrinform.ua