Нові виклики диктують необхідність змінювати філософію центробанкінгу – Пишний

Нові виклики диктують необхідність змінювати філософію центробанкінгу - Пишний

Фото З моменту повномасштабного вторгнення Україна накопичила унікальну базу знань та управлінських рішень, які виявили свою дієвість в умовах високої невизначеності і загалом сприяли зміні підходів до центробанкінгу в світі.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний під час VIII Щорічної дослідницької конференції центробанків України та Польщі.

Нові виклики диктують необхідність змінювати філософію центробанкінгу - Пишний

"Досвід НБУ засвідчує, що для ефективної реалізації мандата більше недостатньо традиційних підходів та інструментів. А подекуди нові виклики диктують необхідність змінювати не просто підходи, але й філософію центробанкінгу», – зазначив Пишний.

За його словами, із моменту повномасштабного вторгнення Україна накопичила унікальну базу знань та управлінських рішень, які виявили свою дієвість в умовах високої невизначеності. Й упродовж цього часу фінансовий сектор та економіка пройшли шлях від виживання та адаптації до поступового відновлення.

«Якщо охарактеризувати одним терміном ситуацію, в якій опинився НБУ після 24 лютого 2022 року, – це буде "екстремальна невизначеність". Парадокс у тому, що зростання невизначеності спровокувало водночас зростання очікувань до прогнозів і рішень центробанку. У нашій роботі та наших рішеннях у світі хочуть бачити острівець стабільності посеред шторму, який не вщухає. При цьому чим вища ефективність роботи центробанку за таких умов, тим вища довіра до його дій та вищі очікування», – зауважив голова Нацбанку.

Учасників конференції також привітали Павел Шаламаха (Національний банк Польщі), Ума Рамакрішнан (МВФ) та Джефрі Лерер (Місія USAID в Україні).

Зокрема, Ума Рамакрішнан розповіла, що нова реальність спонукає центробанки застосовувати мікс політики, аби втримати стійкість. Вона також відзначила високі результати України за програмою з МВФ, зокрема завдяки якісній політиці НБУ.

Як повідомялось, 20-21 червня 2024 року у Києві проходить VIIІ Щорічна дослідницька конференція "Маневруючи у мінливому ландшафті: центральні банки в умовах нової реальності".

Восьмий рік поспіль, за винятком вимушеної перерви у 2022 році, захід організовується Національним банком України спільно з Національним банком Польщі.

Цьогоріч він проходить за підтримки Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" та Міжнародного валютного фонду.

Фото: facebook/Андрій Пишний

www.ukrinform.ua