Чи потрібно випивати 8 склянок води на день: основні рекомендації для всіх

Чи потрібно випивати 8 склянок води на день: основні рекомендації для всіх

Скільки води потрібно пити щодня / фото ua.depositphotos.com

Уже давно не секрет, що пити достатньо води корисно. Вода допомагає регулювати температуру нашого тіла, пом’якшує наші суглоби, транспортує поживні речовини до клітин і очищає організм від шлаків, а також виконує безліч інших життєво важливих функцій, пише theglobeandmail.com.

Експерти розповіли, чи слід випивати по 8 склянок води щодня або можна дозволити спразі визначати кількість споживання.

“Зневоднення відбувається, коли організм втрачає більше рідини, ніж споживає, і її недостатньо для виконання основних функцій. Щодня ваше тіло втрачає воду через дихання, піт, сечу та дефекацію. Коли ви пітнієте під час тренування, ви втрачаєте більше води, особливо якщо ви тренуєтеся в спекотну та/або вологу погоду”, – йдеться в публікації.

Відео дня

Попереджувальні ознаки зневоднення включають запаморочення, втому, головний біль, втрату апетиту, сухість у роті, почервоніння шкіри і м’язові судоми. Навіть легке зневоднення може погіршити когнітивні та фізичні здібності. У міру прогресування зневоднення можуть виникнути сильна спрага, відсутність потовиділення, непереносимість спеки, слабкість, низький кров’яний тиск, прискорене серцебиття і м’язові спазми.

За словами фахівців, за нормальних обставин більшість людей можуть задовольнити свої потреби в гідратації, випиваючи рідину під час їжі та коли відчувають спрагу. Однак довіряти механізму спраги можуть не всі. Природна спрага організму знижується у літніх людей і під час інтенсивних фізичних вправ.

Скільки води потрібно пити щодня

Вказується, що універсальне уявлення про те, що нам потрібно випивати вісім склянок води на день, – це міф.

Потреба у воді варіюється залежно від статі, віку, дієти, погоди, рівня активності, індивідуальної швидкості потовиділення та історії хвороби.

Загалом Медичний інститут у США (нині Національна медична академія) рекомендує здоровим дорослим людям, які живуть у помірному кліматі, споживати 2,2 (жінки) і 3,0 літра (чоловіки) рідини щодня, щоб уникнути зневоднення.

Дітям віком від одного до трьох років потрібен один літр води на день, а дітям від чотирьох до восьми років – 1,2 літра. Дітям від 9 до 13 років потрібно 1,6 літра (дівчаткам) і 1,8 літра (хлопчикам) на день. Підліткам від 14 до 18 років потрібно більше: 1,8 літра для жінок і 2,6 літра для чоловіків.

“Ці рекомендації щодо споживання рідини не враховують фізичні вправи або спекотну і вологу погоду, які підвищують потребу в рідині. Добова потреба в рідині також збільшується під час вагітності (2,3 літра) і грудного вигодовування (3,1 літра). Наш раціон, особливо багаті на воду фрукти та овочі, забезпечує додаткову рідину”, – йдеться в публікації.

Нагадаємо, раніше УНІАН писав, що відбувається з організмом, якщо щодня пити чай із молоком.

www.unian.ua