Чай чи кава: експерти розповіли, що корисніше пити вранці

Чай чи кава: експерти розповіли, що корисніше пити вранці

Фахівці радять щоденно вживати 2-3 чашки чаю або кави/ колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Кава та чай є популярними напоями в усьому світі. Обидва багаті корисними сполуками для здоров’я, які можуть захистити від багатьох хвороб і сприяють довголіттю. Кожен напій має свої переваги та недоліки, повідомляє портал Health. 

Дієтологи та інші фахівці стверджують, що і кава, і чай містять захисні рослинні сполуки, які можуть покращити та захистити здоров’я. За їхніми словами, ці напої є чудовими джерелами антиоксидантів.

“Антиоксиданти діють, нейтралізуючи вільні радикали в організмі, які є хімічними речовинами, які природним чином утворюються у відповідь на фізичні вправи, дим, забруднення, ультрафіолетові промені та інші види впливу. Вільні радикали можуть накопичуватися та призводити до стану окислювального стресу, який пошкоджує клітини та може спричинити захворювання. Нейтралізуючи вільні радикали, антиоксиданти можуть допомогти запобігти захворюванням”, – йдеться у матеріалі. 

Відео дня

Згідно з дослідженням MDPI, кава містить понад 1000 біологічно активних сполук, багато з яких мають захисні властивості. Наприклад, кава насичена поліфенольними антиоксидантами, такими як хлорогенова кислота, яка, як було показано, має антиоксидантні, протиракові, антидіабетичні, протизапальні та антигіпертензивні властивості.

Водночас відомо, що зелений чай також містить флавоноли, такі як кверцетин, мірицетин, кемпферол, хлорогенова кислота, кумарилхіновакислота і теогалін, усі вони мають клітинно-захисні властивості.

Від яких хвороб захищають чай та кава

Низка досліджень показує, що через корисні сполуки, які містяться у напоях, їхнє щоденне вживання може знизити ризик розвитку кількох захворювань, зокрема:

  • цукрового діабету 2 типу,
  • хворобу Паркінсона, 
  • захворювання печінки,
  • хвороби серця. 
  • Крім того, і кава, і чай, знижують ризик ранньої  смерті та сприяють довголіттю. Для цього на день радять вживати 2-3 чашки чаю або кави, йдеться у дослідженні thebjm. 

    Що краще пити: зелений чай чи каву?

    Дослідження пов’язують каву та чай зі значною користю для здоров’я, тому зазвичай краще включати обидва напої у свій раціон. Змінивши свій розпорядок дня, насолоджуючись кавою, зеленим, чорним або трав’яним чаєм, можна легко додати до свого раціону різноманітні корисні для здоров’я сполуки.

    “Але смак кави і чаю абсолютно різний, і комусь не подобається смак кави і він воліє пити чай, або навпаки. Незалежно від того, обираєте ви каву, чай або ж обидва напої, не перевищуйте рекомендовану добову норму кофеїну. Будьте обережні з додаванням цукру, який може звести нанівець користь кави чи чаю для здоров’я. Вибирайте несолодкі кавові напої та уникайте добавок до кави з високим вмістом цукру, таких як солодкі вершки”, – зазначає видання, опираючись на дослідження PubMed Central. 

    Що містить більше кофеїну?

    Водночас дієтологи наголошують не пити більше добової норми напоїв, адже велика кількість кофеїну може негативно вплинути на ваше здоров’я. Зазначається, оскільки кава містить значно більше кофеїну, ніж чай, людям, чутливим до стимулюючої дії кофеїну, слід обмежити споживання кави та кавових продуктів із високим вмістом кофеїну, таких як еспресо.

    “Наразі експерти рекомендують дорослим обмежувати щоденне споживання кофеїну менше ніж 400 мг – приблизно 4 чашки кави або 8 чашок чорного чаю. Вагітним жінкам слід зменшити щоденне споживання кофеїну до 200 мг”, – попереджають фахівці. 

    Вони додали, що споживання надмірної кількості кофеїну може призвести до таких побічних ефектів, як занепокоєння, прискорене серцебиття, головні болі, високий кров’яний тиск і ускладнення під час вагітності.

    Раніше УНІАН писав, що буде, якщо щодня пити чай із м’яти. За словами експертів, м’ята здатна зробити набагато більше, ніж просто освіжити подих і допомагає з травленням, покращує пам’ять та не тільки. 

    www.unian.ua