Що станеться з тілом, якщо їсти фастфуд раз на тиждень

Що станеться з тілом, якщо їсти фастфуд раз на тиждень

Однак постійне вживання фастфуду може призвести до поганих наслідків / фото ua.depositphotos.com

Фастфуд є зручним прийомом їжі, особливо під час подорожей або постійного руху. Однак якщо часто вживати напівфабрикати та фастфуд, то це може призвести до поганих наслідків, пише Parade. 

Дослідження свідчать про те, що, наприклад, американці їдять фастфуд щодня. За даними 2018 року, кожен третій американець їсть фастфуд щодня. Остання інформація Drive Research, опублікована у 2023 році, була трохи кращою, однак зазначалося, що 20% чоловіків їдять фастфуд щодня порівняно з 7% жінок, проте майже 2 з 3 людей заявили, що споживають таку їжу принаймні один раз на тиждень. 

Зареєстровані дієтологи розповіли, що буде з вашим тілом, якщо ви належите до них, хто їсть фастфуд, наприклад, раз на тиждень. 

Відео дня

Дієтолог Анна Райздорф каже, якщо ви їсте фастфуд раз на тиждень, до прикладу заїжджаєте в МакДональдз після напруженого робочого дня, то вплив на здоров’я буде залежати від вашого здоров’я.

“Для більшості здорових людей, якщо ви добре харчуєтеся і фізично активні, вживання фастфуду один раз на тиждень, швидше за все, не матиме великого впливу, особливо якщо ви контролюєте свої порції і робите кращий вибір в інші прийоми їжі. Однак, якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, такі як діабет, високий кров’яний тиск або захворювання нирок, вміст натрію і цукру в багатьох стравах фастфуду може бути не найкращим вибором для щотижневого харчування”, – підкреслила вона.

Зареєстрований дієтолог Цезар Сауза також погоджується з таким твердженням. 

“Вживання фастфуду один раз на тиждень не повинно ні на кого впливати, якщо крім цього одного разу людина дотримується збалансованої дієти, багатої на цільні продукти. Фастфуд слід обмежити якомога більше, але один раз на тиждень – це звичайна рекомендація, оскільки багато людей їдять фастфуд щонайменше тричі на тиждень”, – пояснив дієтолог.

Що робити, якщо ви їсте фастфуд щодня?

Однак, якщо ви споживаєте фастфуд щодня, то ситуація стає дещо іншою. 

“Фастфуд зазвичай містить багато калорій, жирів, натрію, цукру або всього перерахованого вище; в ресторанах швидкого харчування можна харчуватися здоровіше, але фастфуд – це не те місце, де можна харчуватися, намагаючись бути здоровішим. Роки щоденного споживання фастфуду призведуть до надмірної ваги та збільшення жиру, а також підвищеного ризику хронічних захворювань, таких як діабет і хвороби серця”, – попередив Сауза.

Водночас Райздофф зазначила, що в ресторанах швидкого харчування можна обирати корисніші страви. 

“Наслідки для здоров’я, швидше за все, залежатимуть від того, що ви замовляєте. Гамбургер звичайного розміру без картоплі фрі та газованої води є відносно збалансованою їжею. Якщо ви поєднаєте його зі здоровим сніданком і вечерею з високим вмістом клітковини та білків, ви, ймовірно, зможете тримати під контролем споживання калорій, жирів і цукру”, – порадила експерт.

Своєю чергою вона додала, що більшість людей, які їдять фастфуд, здебільшого обирають картоплю фрі та газовану воду. 

“Цей тип їжі може легко перевищувати 1000 калорій і більше. З часом часте вживання фастфуду призведе до підвищення ризику ожиріння, високого рівня холестерину, високого кров’яного тиску і, можливо, недоїдання”, – зауважила Райздофф.

За її словами, якщо відмовитися від картоплі фрі та газованої води, то ваше замовлення фастфуду стане здоровішим. Однак головною порадою щодо здорового харчування в ресторанах швидкого харчування – є відстежування за розміром порцій.

“Я б рекомендувала почати з контролю розміру порцій. Замовляйте середню або маленьку порцію картоплі фрі, а щодо напою, краще обирайте воду або несолодкий чай. Уникайте подвійних або потрійних гамбургерів. Перевірте варіанти салатів (які іноді також є висококалорійними), які можуть бути кращою альтернативою”, – підсумувала вона.

Сауза зазначив, якщо є можливість відмовитися від смаженої їжі, то варто це зробити.

“Про смажену їжу слід думати як про губку, яка вбирає жир. У смаженій їжі завжди буде набагато більше жиру, ніж у несмаженій. Відмовтеся від картоплі фрі, коли їсте фастфуд, або обирайте найменшу порцію. Пам’ятайте, що картопля не містить жирів – але смаження її з додаванням олії змінює ситуацію”, – підкреслив дієтолог.

Також він порадив відмовитися від газованої води.

“Газована вода і фастфуд завжди пов’язані між собою, але саме її слід уникати, коли ви їсте поза домом. Фастфуд містить достатньо калорій і без солодкого напою”, – запевнив Сауза.

Корисні продукти для здоров’я – останні цікавинки

Останні дослідження показали, що вживання горіхів кеш’ю може допомогти вашим артеріям знизити рівень “поганого” холестерину. Таким чином це позитивно вплине на здоров’я серця. 

Також стало відомо, чим можна перекусити на дієті. Серед таких корисних продуктів можуть бути чорниці, яблука, виноград, ківі, персики, ожина та медова диня. 

www.unian.ua