Парламентарії Люблінського трикутника закликають ЄС обмежити можливості Росії в аграрній сфері

Парламентарії Люблінського трикутника закликають ЄС обмежити можливості Росії в аграрній сфері

Депутати парламентів країн Люблінського трикутника (України, Польщі і Литви) підписали у Любліні декларацію з закликом до держав-членів та інституцій ЄС стосовно обмеження дій Росії в аграрній сфері.

Про це повідомляє у Фейсбуці посольство України в Польщі, передає Укрінформ.

Як зазначається, відбулася третя зустріч за участю голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду та членів комітету, голови Комісії у справах села Сейму Литви Віктораса Пранцкетіса, голови Комісії з економіки Сейму Литви Казіса Старкявічюса та голови Комісії сільського господарства та розвитку села Сейму Польщі Мирослава Малішевського.

Як зазначив Гайду, ця зустріч має дуже велике значення для України. Попри те, що Росія, розв’язавши війну, поставила під загрозу глобальну продовольчу безпеку, Україна має залишатися гарантом для багатьох країн світу. Для підтримки такого статусу результатом третьої тристоронньої зустрічі стало підписання спільної Декларації.

Основні положення документа передбачають заклик до держав-членів та інституцій ЄС щодо введення заборони на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі до ЄС, а також можливість заборони на транзит їхньої сільгосппродукції через територію ЄС. Крім того, міститься заклик обмежити доступ російських сільгоспвиробників до передових світових технологій та обладнання, а також засудити Росію за експорт незаконно привласненого зерна з тимчасово окупованих територій України..

У Декларації пропонується запровадити інтервенційну систему для закупівлі надлишків зерна в періоди несприятливих ринкових цін, що сприятиме стабілізації цін на зерно та забезпеченню доходів хліборобів. Крім того, пропонується обмежити потенційно недобросовісну торговельну практику, включаючи фальсифікацію інформації про країну походження, а також допомогти Україні у відновленні ринкових позицій за межами Європи шляхом відновлення каналів збуту.

Польська сторона розішле копію Декларації інституціям ЄС, що сприятиме подальшому діалогу та реалізації її пунктів.

Учасники тристоронньої зустрічі підкреслили важливість співпраці, спільний внесок у підтримку України, відстоювання та захист сільськогосподарських ринків від російської агресії.

Як повідомлялося, Декларацію про створення Люблінського трикутника міністри закордонних справ країн-учасниць підписали 28 липня 2020 року в Любліні. У межах цього формату Варшава, Вільнюс та Київ співпрацюють у політичній, економічній, соціальній та культурній сферах.

Фото: Посольство України у Польщі

www.ukrinform.ua