Не всі про це знають: 8 помилок, які ви робите зі своїми кухонними ножами

Не всі про це знають: 8 помилок, які ви робите зі своїми кухонними ножами

8 порад, як правильно зберігати ножі / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Ножі – найважливіший інструмент кухаря. І якщо ви неправильно ними користуєтеся, ви втрачаєте цінний кулінарний потенціал та їхню гостроту. Портал Real Simple назвав 8 порад, яких слід дотримуватись щодо користування ножами. 

1. Не залишайте ніж мокрим

Шеф-кухар радить після ручного миття ножа приготувати сухий рушник або тканину з мікрофібри, щоб витерти його. Якщо ж залишити ніж сушитися самостійно, лезо може швидше затупитися або навіть спричинити іржу. 

2. Тримайте ножі якомога далі від посудомийної машини

Як правило, будь-який інструмент, який потрібно гострити, не слід мити у посудомийній машині, яка може затупити та пошкодити леза.

Відео дня

“Одна з найбільших помилок, яку люди роблять вдома, — це миють кухонний ніж у посудомийній машині. Завжди мийте його вручну. Занадто часто ножі залишають сушитися на повітрі, і вони можуть легко заржавіти та зіпсуватися”, – розповів шеф-кухар і співвласник компанії Mill and Main Крістофер Уезерд.

3. Не використовуйте ніж, як скребок 

Кулінарний менеджер Єврейського харчового товариства Чая Раппопорт наголосила, що ні в якому разі не потрібно зішкрябувати залишки з кухонної дошки гострою стороною ножа, для цього потрібно використовувати тильну сторону, щоб не затупити ніж. 

4. Правильно підбирайте ножі

“Більшість людей захоплюються ножем, який перевищує їхні навички, або вони просто купують ніж, який є надто дешевим. Шикарні японські ножі — для професіоналів. Для домашнього кухаря я рекомендую використовувати Victorinox. Їх легко заточити, вони залишаються гострими, і вони доступні, коли ви навчитеся користуватися своїми ножами та доглядати за ними”, – пояснив шеф-кухар і власник Goosefeather у Таррітауні, штат Нью-Йорк Дейл Талде. 

5. Наточіть свої ножі

Ножі потребують заточування, щоб добре виконувати свою роботу. Більшість людей недостатньо заточують свої ножі або роблять це надто рідко. Оптимальна кількість заточування ножів – двічі на рік. Навчіться самостійно правильно заточувати ножі або ж віднесіть їх до професіонала.

6. Точіть ножі правильно 

“Я помітив багато домашніх кухарів з неймовірно дорогими тупими ножами. Зрештою, якість ножа не має значення, якщо ви не збираєтеся його відточувати та заточувати”, — каже виконавчий директор Шеф-кухар і партнер BriDer у Денвері Чейз Девітт.

Він рекомендує навчитися правильно користуватися точильним каменем, якщо ви вирішили точити ножі самостійно. 

7. Зберігайте свої ножі правильно

Шеф-кухарі кажуть, що багато людей просто б’ють ножами об магнітні тримачі. Правильний спосіб розташувати ножі – дозволити лезу спочатку приєднатися до магнітного тримача, а потім обережно відпустити решту ножа. Не повинно бути дзвінкого звуку з магнітом, застерігає  китайсько-американський шеф-кухар і автор кулінарної книги Джон Кунг. 

8. Зубчасті леза найкраще підходять для кислої їжі

Виконавчий шеф-кухар Pasta Beach Boston Андреа Конгіста розповіла, що одна з найпоширеніших помилок – використовувати хороший та якісний ніж для нарізання кислих продуктів, таких як помідори, лимони та цитрусові. Вона пояснила, що кислотність може роз’їсти край леза. Тому краще використовувати зубчасті ножі для продуктів, схильних до утворення кислоти.

Нещодавно УНІАН писав, як прибрати запах каналізації з раковини. Для цього навіть не треба купувати дорогий миючий засіб, оскільки потрібний компонент вже є на вашій кухні.

www.unian.ua