Чому коти нявкають на людей: дослідники з’ясували несподівану причину

Чому коти нявкають на людей: дослідники з’ясували несподівану причину

Нявкання спочатку з’являється у кошенят, які намагаються привернути увагу матері / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Нявкання котів це не просто звуки, які вони видають з іншими котами. Це свідчить про те, як вони спілкуються з людьми. Таким чином ваш домашній улюбленець хоче привернути увагу і досягти бажаного, повідомляє Live Science.

Видання зазначило, що люди упродовж сотні років намагалися розібратися з поведінкою кішок, але лише нещодавно дослідники пояснили, що коти нявкають не на інших тварин, а тільки на людей, що свідчить про спілкування тварин зі своїми господарями. 

Дослідниця Грейс Керролл із Королівського університету в Белфасті розповіла, що спершу коти були поодинокими істотами і більшість їхньої соціальної поведінки була обмежена взаємодією матері та кошеня. Один на одного коти нявкали дуже рідко. Однак, коли коти почали жити поруч з людьми, їхні нявкання набули нового значення, адже вони сприймають нас як своїх опікунів, подібно до своїх котячих матерів. 

Відео дня

Ймовірно, кішки вперше зустріли людей приблизно 10 тисяч років тому, саме тоді почались перші одомашнювання котів. Менш лякливі та більш пристосовані коти почали жити краще, адже зрозуміли вигоду, стабільно отримуючи від людей їжу. Так, кішки встановили близький зв’язок із людьми. 

На думку вчених, за тисячі років життя поруч з людьми, у кішок став менший мозок, більш різноманітне забарвлення шерсті, а також вони змінили своє нявкання, щоб люди могли їх краще зрозуміти. 

Як змінилось нявкання котів?

Науковиця пояснила, що кішки змінили своє нявкання, щоб люди могли його правильно інтерпретувати та розуміти, коли йдеться про небезпеку, а коли кішки щось просять. Також існують звуки, які не означають нічого важливого. 

“Якщо кішці щось потрібно від людини, то це нявкання є більш наполегливим і має підвищену тональність. Зокрема, така котяча мова містить компонент, схожий на крик. Цей прихований звуковий сигнал залучає в людини вроджену реакцію на небезпеку, яка виходить від немовлят і люди не можуть не реагувати на нього”, – розповіла Керрол. 

Крім того, вона додала, що люди теж адаптували свій голос. За її словами, коли ми розмовляємо з немовлятами ми використовуємо “материнську ніжну мову”, яка характеризується вищою тональністю, перебільшеними тонами та спрощеною мовою. Таку ж форму люди почали використовувати і до своїх домашніх улюбленців, зокрема до котів, і останні дослідження стверджують, що вони реагують на таку форму спілкування. 

“Так, дослідження 2022 року, проведене дослідницею поведінки тварин  Шарлоттою де Музон та її колегами,  показало, що коти можуть розрізняти мову, звернену до них, від мови, зверненої до дорослих людей. Ця модель дискримінації була особливо сильною, коли мова виходила від власників котів”, – зазначила дослідниця.

Вчені вважають, що таким чином зміцнюється зв’язок між кішками і людьми і він відображає взаємодію між матір’ю і кошеням.

Як раніше писав УНІАН, вчені придумали, як відучити кота дряпати меблі. Дослідження засвідчило, що бажання домашнього улюбленця дерти ваш диван напряму пов’язано з рівнем стресу кота.

www.unian.ua