Незалежна комісія в Австрії вивчить «помилковий» контракт з Газпромом

Незалежна комісія в Австрії  вивчить «помилковий» контракт з Газпромом

Федеральне міністерство Австрії з питань захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій створило незалежну комісію, яка має ретельно вивчити контракт на постачання газу між австрійською OMV та російським Газпромом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті енергетичного та кліматичного відомства Австрії.

«Залежність від поставок російського газу залишається ключовою загрозою для нашого енергопостачання. Ми повинні зробити два висновки з цього факту: рухатися вперед до незалежності і вчитися на помилках минулого. Ми несемо відповідальність за те, щоб бути кращими в майбутньому. Ця комісія має зробити свій внесок у це», – прокоментувала створення комісії очільниця відомства Леонере Ґевесслер.

Зазначається, що під час розслідування члени комісії зможуть перевірити контракти на поставку газу між частково державною OMV та російським газовим монополістом Газпромом «у межах правової бази відповідно до статті 14 (7) Регламенту (ЄС) 2017/1938 (Регламент SOS)». Водночас комісія також вивчить політичні обставини, пов'язані з суперечливою пролонгацією контракту на постачання газу: у 2018 році його було продовжено на 12 років з 2028 до 2040 року, «що має далекосяжні наслідки для надійного енергопостачання Австрії».

«Продовження контракту в 2018 році було помилкою», – заявила міністерка Ґевесслер, яка представляє партію «Зелені», на пресконференції у вівторок.

Планується, що вона представить свої перші висновки до осені. Остаточний звіт очікується до кінця року.

Як повідомляв Укрінформ, Австрія у квітні цього року імпортувала 81% природного газу з Російської Федерації, а місяцем раніше ця частка була ще більшою – 93%. Така частка є більшою, ніж станом на лютий 2022 року.

www.ukrinform.ua