Нафта дорожчає на тлі прогнозу МЕА стосовно зростання попиту

Нафта дорожчає на тлі прогнозу МЕА стосовно зростання попиту

Ціни на нафту продовжують зростати у п'ятницю, 12 липня, після підвищення за підсумками двох попередніх сесій.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr.

Вартість вересневих ф'ючерсів на сорт Brent на Лондонській біржі ICE Futures становить $85,52 за барель, що на $0,12 (0,14%) вище, ніж на час закриття попередніх торгів. У четвер ці контракти подорожчали на $0,32 (0,4%), до $85,4 за барель.

Ф'ючерси на нафту WTI на серпень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) зросли в ціні на $0,25 (0,3%), до $82,87 за барель. За підсумками попередньої сесії, вартість цих контрактів підвищилася на $0,52 (0,6%), до $82,62 за барель.

Підтримку ринку надають надії на швидке пом'якшення грошово-кредитної політики в США, враховуючи сигнали швидкого уповільнення інфляції в країні. Інвестори розраховують, що зниження відсоткових ставок підштовхне американську економіку до зростання і сприятиме збільшенню попиту на енергоресурси.

Темпи інфляції (індекс CPI) у США у червні сповільнилися до 3% у річному вираженні, із 3,3% у травні, повідомило у четвер міністерство праці країни. Споживчі ціни вперше з травня 2020 року знизилася, порівняно з попереднім місяцем на 0,1%.

«Дані підтверджують, що тенденція до послаблення інфляції зберігається, і це підштовхне Федрезерв до зниження базової ставки», — зазначає Браян Свон, аналітик із сировинного сектору Schneider Electric.

«Це позитивно позначатиметься на цінах на нафту, оскільки зниження ставок робить кредитні ресурси доступнішими, що сприяє підвищенню споживчого попиту», — наводить слова експерта Market Watch.

Тиск на ринок напередодні спрогнозувало Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Воно підвищило оцінку зростання світового попиту на нафту 2024 року до 974 тис. б/д. з очікуваних раніше 962 тис. б/д. Цей прогноз, незважаючи на покращення, передбачає слабше зростання попиту, ніж 2-23-го.

Прогноз МЕА на 2025 рік був погіршений: тепер організація очікує збільшення попиту на 979 тис. б/д, а не на 1,03 млн б/д, як раніше.

www.ukrinform.ua