Оливкова олія: названо головні переваги для серця і травлення

Оливкова олія: названо головні переваги для серця і травлення

Оливкова олія дуже корисна для здоров’я / фото ua.depositphotos.com

Оливкова о лія надзвичайно поживна і має антиоксидантні, протизапальні та багато інших властивостей.

Користь оливкової олії

Вона вважається однією з найбільш поживних олій для здоров’я, оскільки містить мононенасичені жири, вітаміни Е і К, а також потужні антиоксиданти, такі як поліфеноли. Оливкова олія сприяє здоров’ю серця, бореться із запаленнями та покращує самопочуття. З огляду на безліч переваг оливкової олії, дуже важливо додавати її до здорового раціону, пише Healthshots.

12 переваг оливкової олії для здоров’я

Згідно з дослідженням 2020 року, користь оливкової олії для здоров’я також включає зниження ризику серцевих захворювань. Дослідження, опубліковане в Журналі Американського коледжу кардіологів, показало, що люди, які споживають більше половини столової ложки оливкової олії на день, мають нижчі показники передчасної смерті від серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, порівняно з тими, хто рідко або ніколи не вживав її.

Відео дня

1. багате на антиоксиданти

Поліфеноли, токофероли, фітостероли, сквален, терпенові кислоти та вітамін Е – це деякі антиоксиданти, присутні в оливковій олії першого віджиму, які допомагають запобігти пошкодженню клітин вільними радикалами. Занадто багато вільних радикалів може викликати окислювальний стрес, який може призвести до пошкодження клітин.

За даними Міністерства сільського господарства США, столова ложка містить 13% денної норми вітаміну Е і 7% денної норми вітаміну К.

2. Має протизапальні властивості

Хронічне запалення є основною причиною таких захворювань, як рак, діабет 2 типу, хвороба Альцгеймера, артрит, ожиріння, проблеми з серцем. Оливкова олія містить поліфеноли, природну сполуку з потужними протизапальними властивостями, які можуть допомогти зменшити запалення.

3. Має антибактеріальні властивості

Олеуропеїн, фітокомпонент оливок, має антибактеріальні властивості, які можуть пригнічувати або вбивати шкідливі бактерії. Однією з них є Helicobacter pylori, бактерія, відповідальна за виразку шлунка, рак шлунка та інші шлунково-кишкові проблеми. Дослідження на тваринах, опубліковане 2022 року, показало, що оливкова олія першого холодного віджиму може допомогти боротися з бактеріями і підтримувати здоровий баланс кишкових бактерій.

4. Корисні жири

Оливкова олія багата на мононенасичені жири, особливо на олеїнову кислоту. Ці жири вважаються корисними, оскільки вони допомагають знизити рівень поганого холестерину і одночасно підвищити рівень хорошого холестерину, тим самим покращуючи загальний стан здоров’я серця.

5. Корисно для здоров’я серця

Оливкова олія є основним джерелом жирів у середземноморській дієті, що пов’язано зі збільшенням тривалості життя і зниженням ризику серцево-судинних захворювань порівняно з іншими дієтами. Оливкова олія допомагає підтримувати здоров’я кровоносних судин, зменшує запалення і підвищує рівень холестерину, і все це сприяє поліпшенню здоров’я серцево-судинної системи.

6. Покращує травлення

Включення оливкової олії до щоденного раціону може допомогти травленню. Дослідження показують, що поліфеноли, які містяться в оливковій олії, можуть безпосередньо всмоктуватися в кишківнику. Вони сприяють підтримці здорового мікробіома кишківника, що пов’язано з поліпшенням імунітету та зменшенням запалення. Для багатьох здорових дорослих вживання однієї столової ложки оливкової олії натщесерце вранці може полегшити запор.

7. Запобігає збільшенню ваги

Незважаючи на калорійність, оливкова олія дійсно може допомогти в контролі ваги, якщо її вживати в помірних кількостях. Вміст корисних жирів допомагає підвищити відчуття ситості та зменшити тягу до нездорових перекусів, що полегшує підтримання здорової ваги.

8. Бореться з хворобою Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера – одне з найпоширеніших нейродегенеративних захворювань. Огляд 2024 року показав, що оливкова олія може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера і зниження когнітивних функцій. Ця потенційна перевага пов’язана з тим, що оливкова олія зменшує кількість бета-амілоїдних бляшок, нейрозапалення та окислювальний стрес.

9. Знижує ризик діабету 2 типу

Споживання оливкової олії пов’язане зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу. Мононенасичені жири в оливковій олії покращують чутливість до інсуліну і контроль рівня цукру в крові, що є вирішальним фактором у профілактиці та лікуванні діабету. Метааналіз 2017 року показав, що додавання оливкової олії значно знижує рівень цукру в крові та глюкозу в плазмі натщесерце в людей із діабетом 2 типу.

10. Протиракові властивості

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак входить до числа провідних причин смертності. Антиоксиданти і протизапальні сполуки в оливковій олії допомагають пом’якшити окислювальний стрес і запалення, які сприяють розвитку раку. Метааналіз 2022 року показав, що люди, які вживають оливкову олію, на 31% рідше хворіють на рак.

11. Допомагає впоратися з проблемами кісток

Оливкова олія має протизапальні властивості, що робить її корисною для людей, які страждають на ревматоїдний артрит та інші проблеми кісток. Регулярне вживання оливкової олії може допомогти зменшити біль у суглобах і набряк, пов’язані з цим захворюванням.

12. Зменшує тривогу та депресію

Оливкова олія може поліпшити настрій, що допоможе зменшити симптоми тривоги та депресії. Мононенасичені жири та антиоксиданти в оливковій олії підтримують здоров’я мозку і функцію нейромедіаторів, що може допомогти вам захиститися від проблем із психічним здоров’ям.

www.unian.ua