7 типів людей, які вам не потрібні у вашому житті, згідно з психологією

7 типів людей, які вам не потрібні у вашому житті, згідно з психологією

Названо типи людей, яких не потрібно тримати поруч іх собою / фото ua.depositphotos.com

У житті ви неодмінно зустрінетеся з найрізноманітнішими людьми. Психологія стверджує, що певні типи людей можуть бути більш шкідливими для нашого добробуту, ніж інші.

Як пише Hackspirit, ідеться про людей, чиї негативні риси можуть виснажувати вашу енергію, псувати настрій і навіть впливати на ваш життєвий прогрес. Видання назвало сім типів людей, які насправді не потрібні вам у житті.

1. Постійний критик

Відео дня

У нашій життєвій подорожі ми всі отримуємо користь від конструктивної критики. Вона допомагає нам рости і вдосконалюватися. Але є велика різниця між корисним зворотним зв’язком і невпинним негативом.

Постійний критик – це людина, яка завжди знаходить недоліки, питання, проблеми. Їй ніколи не буває достатньо добре. Психологічні дослідження показують, що перебування в оточенні такого типу постійного негативу може мати серйозні негативні наслідки для нашого психічного здоров’я. Це може підірвати нашу впевненість у собі, підвищити рівень стресу і навіть призвести до депресії.

Ще гірше те, що їхня постійна критика може змусити вас сумніватися у власній цінності та здібностях, що в довгостроковій перспективі може бути дуже шкідливим. Хоча важливо прислухатися до зворотного зв’язку і вчитися на ньому, не варто тримати постійного критика у своєму найближчому оточенні. Ваша самооцінка буде вам вдячна.

2. Енергетичний вампір

Енергетичні вампіри – це люди, які, здається, висмоктують радість та енергію з кожної кімнати, в яку заходять. Однієї миті ви відчуваєте себе бадьорим і позитивним, а наступної – вас обтяжують їхні постійні скарги, негатив або драматизм.

Психологія говорить нам, що такий тип стосунків може завдати серйозної шкоди нашому психічному здоров’ю. Це нормально – бути поруч з другом, який потребує допомоги, але коли це стає звичним виснаженням енергії, можливо, настав час переглянути ці стосунки.

3. Вічна жертва

Це людина, яка завжди перебуває у владі світу. Вона вічно потрапляє в кругообіг нещасливих подій, над якими, як вона вважає, не має жодного контролю.

Насправді, це часто є механізмом подолання труднощів. Деяким людям легше звинуватити у своїх проблемах зовнішні фактори, ніж взяти на себе відповідальність за свої вчинки. У психології для цього навіть є термін: “екстернальний локус контролю”. Люди з екстернальним локусом контролю вважають, що на їхнє життя в першу чергу впливають зовнішні фактори, які вони не можуть змінити, а не їхні власні дії.

Хоча цілком природно співчувати таким людям, постійне заохочення їхньої ментальності жертви може бути виснажливим і непродуктивним. Важко допомогти людині, яка не хоче брати на себе відповідальність за власне життя.

4. Ревнива людина

Ревнощі – це природна людська емоція. Ми всі колись відчували її гостроту. Але коли чиїсь ревнощі починають домінувати над поведінкою та взаємодією, це може стати серйозною проблемою.

Йдеться про людиней, які, здається, не можуть порадіти за успіх чи щастя інших. Натомість вони сприймають це як загрозу або відображення власної невідповідності. Замість того, щоб зосередитися на власному зростанні, вони постійно порівнюють себе з іншими, і їх поглинають образа та гіркота.

Такий постійний негатив може бути неймовірно токсичним. Він породжує атмосферу конкуренції та підозрілості, яка може завдати серйозної шкоди вашому психічному здоров’ю та самооцінці. Ви заслуговуєте на те, щоб бути поруч з людьми, які святкують ваші перемоги, а не з тими, хто дивиться на них із заздрістю.

5. Друг, який поруч лише коли все добре

У вас коли-небудь був друг, який завжди був поруч у хороші часи, але таємниче зникав, коли наставали важкі часи? Справжні друзі завжди поруч з вами – в біді та в радості. 

Психологія радить нам плекати взаємні та збалансовані стосунки. Відносини, в яких обидві сторони готові давати і брати, в хороші часи і в погані.

6. Маніпулятор

Маніпуляторів може бути складно розпізнати з першого погляду. Вони часто здаються чарівними і переконливими, але їхня кінцева мета – контролювати і використовувати інших для власної вигоди.

Маніпулятор – це людина, яка завжди має приховані наміри. Вони перекручують ситуації та розмови на свою користь, часто змушуючи вас почуватися винними або зобов’язаними робити те, що вони хочуть.

Психологія попереджає нас про емоційні втрати, яких можуть завдати такі люди. Їх тактика може призвести до почуття розгубленості, провини та невпевненості в собі.

Важливо пам’ятати, що здорові стосунки ґрунтуються на повазі, чесності та взаєморозумінні. Якщо ви відчуваєте, що вами постійно маніпулюють, можливо, настав час переглянути ці стосунки.

7. Песиміст

Песиміст – це людина, яка завжди бачить склянку наполовину порожньою. Незалежно від ситуації, вони завжди прогнозують найгірший результат. Песимісти можуть бути виснажливими для оточуючих. Їхній негативний світогляд може зіпсувати вам настрій і навіть вплинути на ваш власний погляд на життя.

Найважливіше пам’ятати, що позитив і оптимізм – це ключ до здорового способу мислення. Хоча бути реалістом і визнавати життєві виклики – це нормально, постійний негатив може зашкодити вашому психічному здоров’ю.

Захищайте свій спокій і позитив. Життя занадто коротке, щоб проводити його з людьми, які бачать лише дощ, навіть у найсонячніший день.

www.unian.ua