Європі є чому повчитися в України в питанні енергетики – експертка

Європі є чому повчитися в України в питанні енергетики - експертка

Ексклюзив Європа може багато чому повчитися в Україні в галузі енергетики, зокрема, стосовно підтримання роботи систем в умовах навмисного порушення їх роботи, а також має бути зацікавлена в налагодженні співробітництва в інших сферах, які мають відношення до енергетики.

Про це в бесіді з Укрінформом сказала віцепрезидентка компанії Breakthrough Energy у Європі Енн Меттлер.

«Дуже важливо зрозуміти, що це не є вулиця з одностороннім рухом. Звісно, ми маємо допомогти Україні, але й Україна суттєво може допомогти ЄС», – зазначила Меттлер.

Вона зауважила, що Європа має усвідомлювати небезпеку власним енергомережам і можливість зіткнутися з ймовірними порушеннями роботи енергосистем у той чи інший спосіб, адже енергосистеми стають ціллю кібератак, саботажу тощо.

Україна в цих питаннях на передовій. До того, як почалися насправді масові атаки на систему, включно за допомогою плануючих бомб, Україна робила чудову роботу для підтримання забезпечення енергією, та й зараз робить максимум можливого.

«Зусилля України зберегти свою енергетичну мережу під час війни є героїчними і є уроком для всіх нас щодо того, що потрібно для побудови енергетично стійкої Європи», – зазначила Меттлер.

Вона акцентувала й на величезному потенціалі Україні в тому, що стосується нових технологій чистої енергетики, хай то відновлювальні джерела, чистий водень, біомаса тощо. Але також у такій сфері як критичні природні копалини, мінерали, які потрібні для переходу на чисті енергетичні технології. Наразі Європа дуже залежна в цьому аспекті від кількох країн, серед яких автократії, зауважила бізнесвумен. За її переконанням, є то у власних інтересах Заходу допомогти Україні розвинути цей потенціал.

Ще одною сферою, де європейці можуть отримати користь від української досвіду, експертизи, це цифрові технології, включно кібербезпеку, кіберзахист.

«Це точно слабке місце в ЄС. Ми маємо повчитися в України в цьому», – сказала Меттлер.

Вона також зауважила, що Україна може бути в лідерах у поєднанні чистих енерготехнологій і диджитальних технологій, що відкриває величезний потенціал для енергоефективності, нових бізнес-моделей, інновацій тощо.

«Україна може допомогти тут і нам повернути частину нашої конкурентоспроможності, яку ми на нещастя втратили», – вважає віцепрезидентка компанії.

За її словами, агресія Росії стала тривожним дзвінком для всієї Європи, вимагаючи подвоїти інвестування в чисту енергії. Україна з її кваліфікованою робочою силою та багатими відновлюваними та мінеральними ресурсами готова стати ключовим чинником цієї трансформації.

«Розробляючи низку передових технологічних проектів і підтримуючи економічну та політичну інтеграцію України в ЄС, ми можемо розпочати перше в світі «зелене» післявоєнне відновлення», – додала вона.

Меттлер визнала, що Європа була дуже наївною, коли дозволила собі стати надто залежною від російських енергоносіїв. Бути надмірно залежними на будь-якій одні країни, особливо якщо це автократія, є поганою ідеєю, підкреслила Меттлер, яка вірить, що «Україна може спонукати Європу діяти», допомагаючи розвивати та розміщати нові чисті технології, постачаючи критичні мінерали.

«Як на мене, це ситуація взаємного виграшу – win-win, а не дорога з одностороннім рухом», – підсумувала вона.

Breakthrough Energy — загальна назва для кількох організацій, заснованих Біллом Гейтсом у 2015 році, які мають на меті прискорити інновації у сфері сталої енергетики та інших технологій для зменшення викидів парникових газів. Інвестиції здійснюються у різноманітні стартапи, які намагаються комерціалізувати нові концепції, такі як ядерний синтез, батареї великої місткості для зберігання відновлюваної енергії та біопаливо, створене мікробами тощо.

Як повідомляв Укрінформ, на Харківщині від початку війни пошкоджено чи знищено понад 700 об’єктів електропостачання та понад 8 тисяч кілометрів електромереж.

Фото: Ольга Танасійчук

www.ukrinform.ua