Вчені назвали 3 факти про шимпанзе, які змінять ваше уявлення про людей

Вчені назвали 3 факти про шимпанзе, які змінять ваше уявлення про людей / фото ua.depositphotos.com

Хоча ДНК шимпанзе та людей подібні на 98,8 відсотка, наші відмінності величезні – принаймні нам подобається так думати. Про це йдеться у матеріалі IFL Science.

Подивіться на поведінку шимпанзе, і ви швидко зрозумієте, що ми не дуже відрізняємося від наших родичів-приматів (на краще чи на гірше).

Шимпанзе – розпалювачі війни

Відео дня

Люди — не єдині тварини, які ведуть війну проти свого виду. Між 1974 і 1978 роками відомий приматолог Джейн Гудолл задокументувала жорстоку війну між двома фракціями шимпанзе в Національному парку Гомбе в Танзанії.

Після смерті довготривалого альфа-самця, Майка, Гудолл помітила, що спільнота розділилася на дві фракції: Касакела та Кахама. Війна ознаменувалася серією жорстоких і скоординованих нападів групи Касакела, в результаті яких було систематично вбито всіх самців і деяких самок групи Кахама. Вони були фактично знищені, що дозволило Касакела розширити свою територію.

Вона стала відомою як “Війна шимпанзе Гомбе” і справила глибокий вплив на Гудолл.

“Часто, коли я прокидалася вночі, у моїй пам’яті непрохано з’являлися жахливі картини – Сатана обтискає долоню під підборіддям Сніффа, щоб випити крові, що текла з великої рани на його обличчі; Джомео розриває смужку шкіра зі стегна Де; Фіган, атакуючи і вдаряючи, знову і знову, вражене, тремтяче тіло Голіафа, одного з героїв його дитинства”, — написала вона у своїх мемуарах.

Було б наївно сприймати це як безглузде насильство. У 2023 році вчені задокументували, як шимпанзе в Кот-д’Івуарі шпигують за конкуруючими бандами, обережно перебираючись на висоту, щоб краще бачити та збирати інформацію. Дослідники стверджують, що це, по суті, давня тактика людської війни.

У той час як деякі дослідники звинувачують деяких приматологів в антропоморфізмі, інші припускають, що поведінка шимпанзе, схожа на війну, може дати розуміння еволюційного походження організованого насильства серед людей.

Шимпанзе люблять полювати на тварин і їсти м’ясо

Шимпанзе зазвичай харчуються фруктами, корінням, горіхами, листям, рослинами, квітами та жуками, але м’ясо становить невелику частину їх раціону в дикій природі. Щоб отримати в свої руки цей багатий на білок делікатес, зазвичай хижаки націлені на дрібніших ссавців, як-от мавп.

Знову ж таки, Гудолл була одним із перших дослідників, які науково задокументували, що шимпанзе вдалися до м’ясоїдної поведінки, і з тих пір це стало відносно загальновідомим.

Особливо дивна поведінка була помічена в національному парку Гомбе, де дослідники бачили, як шимпанзе полювали та з’їли десятки дитинчат червоних колобусів. У кількох випадках шимпанзе навіть використовували палиці та листя, щоб витерти останні шматочки мозкової речовини.

В іншому випадку дослідники навіть спостерігали, як шимпанзе використовують списи, щоб полювати на сплячих дитинчат у Сенегалі.

Вчені розмірковували над тим, чи може мисливська поведінка шимпанзе пролити світло на ранню еволюцію людини, а також на нашу любов до м’яса.

Шимпанзе, по суті, маленькі вчені

Світ шимпанзе — це не тільки кров, нутрощі та насильство. Величезна кількість доказів також показує, що шимпанзе здатні неймовірно демонструвати когнітивну силу та емоційний інтелект.

По-перше, відомо, що шимпанзе активно шукають лікарські рослини, коли вони хворі або поранені. Дослідження 2024 року показало, що поранені та хворі шимпанзе в Центральному лісовому заповіднику Будонго в Уганді їдять рослини, які мають протизапальні властивості або природно містять потужні інгібітори таких патогенів.

Подібним чином бачили, як шимпанзе наносять роздавлених жуків на свої рани. Хоча медичні переваги подрібнених комах невідомі, історично комахи використовувалися в терапевтичних цілях людьми ще в 1400 році до нашої ери і продовжують використовуватися в деяких частинах земної кулі донині.

Останні новини про тварин

Днями стало відомо, скільки видів тварин винищило людство. Згідно з Червоним списком Міжнародного союзу охорони природи, з початку сучасної епохи в 1500 році вимерло загалом 777 тварин.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Масова загибель дельфінів на Одещини з початку вторгнення РФ: названо можливу причину
  • Українські полярники показали новонароджених тюленят (фото)
  • Більша частина рифових акул і скатів вимруть – дослідження
  • www.unian.ua

    Exit mobile version