Усупереч спеці та війні Україна вирощує більше, ніж споживає – Висоцький

Усупереч спеці та війні Україна вирощує більше, ніж споживає - Висоцький

Усупереч спеці та війні Україна вирощує більше, ніж споживає, і на сьогодні вже зібрано понад 15 мільйонів тонн ранніх зернових.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв'ю Українському радіо виконувач обов'язки міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. 

За його словами, екватор збору урожаю ранньої групи вже пройдено. "Якщо говорити про ранню групу, а насамперед про пшеницю, ячмінь, жито, горох, овес та просо, то середньорічні показники непогані, – зазначив в.о. міністра. – Є певні регіони, зокрема, південно-східні, де через засуху менша врожайність, але в середньому по Україні це непоганий рік. Зокрема, пшениці планується виростити загалом 21 мільйон тонн, при внутрішньому споживанні трохи понад 6 мільйонів".

Зі слів посадовця, середня врожайність зернових та зернобобових наразі становить 38 центнерів з гектара по всій Україні. "Десь більше, десь менше. Можемо говорити про збір уже понад 15 мільйонів тонн. З рахуванням того, що по ранніх зернових очікується зібрати 27 мільйонів тонн і екватор пройдений, я думаю, що показник буде наближатися і до 20 мільйонів тонн під кінець тижня. Тому ситуація непогана", – додав в.о. міністра.

При цьому він зауважив, що Одеська, Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька та Донецька області майже завершили уже цей збір. Центральна, Північна та Західна Україна до кінця липня — початку серпня, за прогнозами, також завершать.

"І в нас вже буде кінцевий показник. Пшениці планується виростити 21 мільйон тонн, при внутрішньому споживанні трохи понад 6 мільйонів тонн. Тобто, цього достатньо. Ячменю близько 5 мільйонів тонн, а інших культур близько 1 мільйон тонн, зокрема, це жито, просо, гречка, горох. Також активно збирається озимий ріпак – це олійна культура. Там також вже понад 2 мільйони тонн намолочено. Більшість площі вже скошено. І варто зауважити, що цього року це відбувається швидше. Якщо цього року було зібрано 14 мільйонів тонн, то торік тільки 6. Тобто факт ранньої весни вплинув", – відзначив Висоцький.

Водночас урядовець не став прогнозувати урожайність пізньої групи. "Однозначно там негативно вплинула спека, але зараз ще важко оцінити наскільки. У різних регіонах різна ситуація. Є регіони, де не вплинуло негативно, де все гаразд. Тобто це кукурудза, соняшник, цукровий буряк. Об'єктивна картина буде ближче до другої половини серпня, яка покаже, який стан і на що варто очікувати. Але перші висновки такі, що критичної загрози для внутрішньої продовольчої безпеки немає. Все одно точно вирощуємо більше, ніж споживаємо", – резюмував в.о.міністра аграрної політики і продовольства.

При цьому Висоцький наголосив, що, на жаль, на ситуацію в аграрному секторі впливає і фактор війни.

Як повідомляв Укрінформ, аграрії України станом на 26 липня 2024 року намолотили понад 22 млн т нового врожаю зернових та бобових.

www.ukrinform.ua