JICA надаватиме Україні допомогу для проходження осінньо-зимового періоду

JICA надаватиме Україні допомогу для проходження осінньо-зимового періоду

Актуальні проблеми та потреби енергетичного сектору України на тлі російських атак та підготовку до опалювального сезону обговорили на зустрічі заступники міністра енергетики України Світлана Гринчук і Роман Андарак та делегація Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

«Підтримка JICA дуже важлива та своєчасна. Завдяки їй ми можемо краще підготуватися до наступної зими. Особливо це стосується Харківщини та інших регіонів, які щодня страждають від ворожих обстрілів і зазнають руйнувань. Там живе багато людей, і ми маємо забезпечити об’єкти критичної інфраструктури усім необхідним енергетичним устаткуванням задля безперебійного водопостачання/водовідведення і теплопостачання», — зазначила Гринчук.

Вона подякувала японським колегам за надання газових турбін, резервних генераторів та іншого устаткування для розбудови розподіленої генерації та забезпечення роботи критичної інфраструктури, а також за допомогу у захисті енергооб’єктів.

Під час зустрічі також приділено увагу довгостроковим планам співпраці, зокрема технічним рішенням щодо розбудови ВДЕ, низьковуглецевої енергетики та впровадження «розумних мереж» у процесі відновлення пошкодженої російським агресором енергетичної інфраструктури.

Представники JICA запевнили, що продовжать надавати Україні усю необхідну допомогу як для проходження осінньо-зимового періоду, так і впровадження найсучасніших енерготехнологій.

Як повідомлялося, у 2022 році Японія надала Україні 581 млн доларів США пільгового фінансування через JICA.

У 2023 році JICA започаткувало Програму екстреного відновлення (Фази проєкту 1, 2) і у 2024 році – Фазу 3 проєкту на загальну суму близько 640 млн дол. США гранту. Кошти спрямовуються на швидке відновлення, зокрема на подолання наслідків повномасштабної збройної агресії РФ, на транспортну і критичну інфраструктуру та надання обладнання для гуманітарного розмінування.

Японія зобов’язалася й надала Україні фінансову, гуманітарну та іншу допомогу на загальну суму понад 12 млрд дол. США, починаючи з березня 2022 року, зокрема 4,5 млрд дол. США протягом 2024 року.

Фото: Міненерго

www.ukrinform.ua