Жінкам старше 50 варто уникати популярний напій: вчені попереджають про негативні наслідки

Після 50 років варто ретельніше слідкувати за харчуванням  / фото ua.depositphotos.com

Коли жінка досягає менопаузи, її цикли стають нерегулярними, оскільки рівень естрогену та прогестерону починає значно падати. Це призводить до припливів, проблем зі сном, нетримання сечі та збільшення ваги. Деякі з цих симптомів можуть зникнути після менопаузи, але жінкам все одно слід уважно стежити за тим, що вони їдять і п’ють, особливо з додаванням цукру.

Як пише healthdigest, за даними Міністерства сільського господарства США, на підсолоджені напої, фруктові напої, каву та чай із цукром припадає 40% доданого цукру. Одна банка кока-коли містить 52 грами цукру. Жінкам старше 50 років рекомендують вживати 1800 калорій на день і доданий цукор не має перевищувати 10% – тобто 45 грамів.

Людині, яка входить у цю категорію, варто слід уникати підсолоджених напоїв, у тому числі солодкої кави, чаю та спортивних напоїв, щоб зменшити ризик діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань і деяких симптомів менопаузи.

Відео дня

Підсолоджені напої підвищують ризик діабету 2 типу

Згідно зі статтею в Nutrients за 2024 рік, жінки старше 50 відчувають зміни в тому, як вони переробляють вуглеводи. Відсутність естрогену в організмі означає зниження кількості інсуліну, який виділяється для контролю рівня цукру в крові, що підвищує ризик діабету 2 типу. Більш високий рівень глюкози в крові накопичується у вигляді жиру, і ваше тіло також викликає більше запалення.

Стаття 2017 року в The American Journal of Clinical Nutrition розглядала, наскільки сильним є цей зв’язок. Науковці відслідковували 64 000 жінок протягом приблизно восьми років. Ті з них, хто вживав два або більше напоїв з цукром на день, мали на 43% більше шансів захворіти на діабет 2 типу. Заміна одного з цих напоїв водою знижує ризик на 10%.

Заміна солодких напоїв на штучно підсолоджені не зменшує ризик діабету. Насправді, вживання двох або більше дієтичних напоїв на день підвищує ризик діабету 2 типу на 21%, і ризик зростає, якщо у вас є ожиріння.

Інші ризики для здоров’я від доданого цукру

Перехід до менопаузи може бути ускладнений солодкими напоями та іншими продуктами у вашому раціоні. Дослідження 2022 року в Maturitas опитало 288 жінок у постменопаузі та виявило, що ті, хто пив підсолоджені напої та їв ковбасу, на 23% частіше відчували фізичний біль і дискомфорт. Крім того, це на 22% підвищило проблеми з пам’яттю та концентрацією. 

Згідно з дослідженням у 2022 році в журналі Nutrients, підсолоджування кави чи чаю цукром також може вплинути на здоров’я серця. Вживання хоча б одного такого напою пов’язано з підвищенням:

  • ризику серцево-судинних захворювань – на 29%,
  • ішемічної хвороби серця – на 35%;
  • ризику інсульту – на 30%.
  • Штучно підсолоджені напої також збільшують ризики. Зокрема, жінки, які отримували 15% або більше від загальної кількості калорій з додаванням цукру, підвищували ризик серцево-судинних захворювань на 8% та ішемічної хвороби серця – на 20%.

    У дослідженні 2024 року припускається, що зменшення доданого цукру до 5% щоденної калорійності може бути корисним для вашого здоров’я. Науковці радять обирати продукти з низьким глікемічним індексом , такі як багаті клітковиною овочі та цільні зерна.

    Поради стосовно харчування

    Як раніше повідомляв УНІАН, чоловікам за 50 років варто бути обережними з видом сиру, який вони вживають. Йдеться про найменше поживну версію натурального – плавлений сир.

    Також розповідалось, що риба впливає на довголіття жінок.

    www.unian.ua

    Exit mobile version