“Посланець”: що таке риба “судного дня” і чому люди бояться її зустріти

"Посланець": що таке риба "судного дня" і чому люди бояться її зустріти

Що таке риба “судного дня” / колаж УНІАН, скриншоти

Стара легенда про “рибу судного дня” почала знову спливати на поверхню останніми роками. Згідно з давніми японськими легендами, побачити цю рідкісну “веслорибу” – це передвісник землетрусів і цунамі, пише IFLScience.

Про найдовшу кісткову рибу у світі, довжина якої сягає 15 метрів, ходять легенди. Саме її називають морським змієм. Веслориби, як правило, живуть на глибині близько 200 метрів, через що вони рідко зустрічаються з людьми, що лише додає їм таємниці та інтриги.

Японські міфи називають цю істоту “рюгу но цукай”, або “посланець із палацу бога морського дракона”. Кажуть, що вони спливають на поверхню, щоб попередити мешканців суші про майбутні землетруси. У 2010-х роках, після кількох смертоносних землетрусів і цунамі, цей старий міф знову поширився.

Відео дня

Віра в те, що тварини поводяться по-іншому перед землетрусом або знають, що лихо наближаються, сягає принаймні 373 року до нашої ери.

“За кілька хвилин до стихійного лиха заревіли воли й корови, собаки страшно завивали, гуси і птахи були стривожені і шуміли, коні, які були прив’язані до своїх стійл, сильно схвилювалися. Кішки були налякані і намагалися сховатися, або їхня шерсть дико щетинилася. Кролики і кроти покидали свої нори, птахи, ніби злякані летіли геть, а риби покидали дно і викидалися на берег”, – йдеться в одному звіті про землетрус у Неаполі 1805 року. 

Зустрічі з “веслорибами” трапляються вкрай рідко. Іноді це стається, коли землетрусів немає, а іноді незадовго до нього. Вгадайте, про який з них говорять найчастіше? Звичайно, було б дуже, дуже корисно мати можливість передбачати катастрофічні погодні явища на основі руху риби, навіть якщо це не зовсім правдоподібно. 

Вчені досліджували це. Одна команда вивчала записи про спостереження глибоководної риби та записи великих землетрусів. Дослідження показало , що з 336 спостережень риби та 221 землетрусу за той самий проміжок часу лише одне спостереження могло бути пов’язаним.

“У результаті, навряд чи можна підтвердити зв’язок між двома явищами”, – підсумували вчені.

www.unian.ua