Чи шкідлива кава без кофеїну: всі нюанси напою

Чи шкідлива кава без кофеїну: всі нюанси напою

Кава без кофеїну: користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Кава без кофе їну втрачає приблизно 97% кофеїну. Деякі організації із захисту здоров’я висловлюють побоювання з приводу хімічної речовини, що використовується в процесі декофеїнізації, оскільки вона може підвищувати ризик розвитку деяких видів раку.

Видання The New York Times з’ясувало, чи варто турбуватися через каву без кофеїну.

Як отримують каву без кофеїну

Існує кілька способів приготування кави без кофеїну, але два найпоширеніші методи використовують хімічні речовини метиленхлорид або етилацетат для вилучення і розчинення кофеїну з кавових зерен.

Відео дня

В одному з методів кавові зерна перебувають у прямому контакті з хімікатами. За словами Тоні Кул, завідувачки кафедри хімічного машинобудування Каліфорнійського університету, спочатку зелені несмажені кавові зерна обробляють парою, щоб вони набубнявіли і відкрили пори.

Потім зерна промивають у метиленхлориді або етилацетаті, щоб видалити з них кофеїн. Після цього боби знову обробляють парою і промивають, щоб видалити залишки хімікатів, а потім обсмажують.

“Кінцевий продукт, як правило, не схожий на смак на звичайну каву, але “якщо все зроблено правильно, то зміни дуже незначні”, – каже доктор Кул.

Чи небезпечні хімікати

На думку експертів, відповідь негативна, принаймні, не в тій кількості, в якій ви піддаєтеся впливу кави без кофеїну.

Однак люди, які піддаються впливу таких хімікатів, як хлористий метилен, у великих кількостях можуть мати підвищений ризик розвитку раку печінки та легенів, а також пошкодження центральної нервової системи. Управління з контролю за продуктами та ліками визначило, що кава без кофеїну не повинна містити понад 0,001 відсотка цього хімікату.

Це означає, що практично неможливо випити стільки кави без кофеїну, щоб наразитися на небезпечний вплив метиленхлориду, каже доктор Кул.

Етилацетат, інша хімічна речовина, що використовується для виробництва такої кави, також не викликає особливого занепокоєння. Він міститься в деяких фруктах, як-от ківі та гуава, і використовується в таких продуктах, як лак для нігтів і друкарська фарба, але немає доказів, що він збільшує ризик розвитку раку.

Однак вплив етилацетату під час вдихання, проковтування або контакту зі шкірою може викликати подразнення очей, шкіри або горла. Проте, за словами експертів, у каві ця хімічна речовина не становить загрози для здоров’я.

За словами доктора Кула, після того як кавові зерна очистять від кофеїну, в них можуть залишитися сліди хімічних речовин, але після обсмажування зерен хімікати майже повністю випаровуються. Кавові зерна зазвичай обсмажують за температури від 356 до 464 градусів за Фаренгейтом, а метиленхлорид і етилацетат киплять за температури 104 і 171 градус за Фаренгейтом.

Чи можна пити каву без хімікатів

Деякі бренди знефеїнують каву за допомогою технології Swiss Water Process – використовують воду замість потенційно токсичних хімічних розчинників для видалення кофеїну з кавових зерен.

Раніше УНІАН писав, що станеться з вашим тілом, якщо пити каву без кофеїну.

www.unian.ua