Червоні прапорці: ці 20 несподіваних фраз зроблять вас “миттєво неприємними” людьми

Червоні прапорці: ці 20 несподіваних фраз зроблять вас "миттєво неприємними" людьми

Ці фрази миттєво зроблять вас неприємними людьми / фото ua.depositphotos.com

Усім важливо залишити гарне враження про себе серед рідних, друзів, колег чи просто пересічних людей. Втім, інколи лише одна необережна фраза може зруйнувати ваш імідж й зробити вас миттєво неприємною в очах співрозмовника.

Як пише Parade, психологи виділяють усього 20 фрази, які можуть вщент зруйнувати гарне враження про вас.

1. “Ти у здоровому глузді?”

Відео дня

Психологи кажуть, що ця фраза може бути образливою, адже ви натякаєте на те, що іншій людині бракує знань або здібностей. Замініть її на “Давай обговоримо це разом” або “Чи можу я тобі щось пояснити?”.

2. “Заспокойся”

Ця фраза може мати протилежний ефект, посилюючи емоції та напругу. Натомість спробуйте сказати: “Я розумію, що це засмучує. Давайте з’ясуємо, як з цим впоратися”.

3. “Розслабтеся. Це не велика проблема”

Це ще один варіант “заспокоїтися”. Це може принизити почуття іншої людини.  Використайте: “Я бачу, що тебе це турбує. Хочеш поговорити про це?”

4. “Я просто чесний”

Гаразд, але чи ти не надто жорстокий заради чесності? Чесність важлива, але ця фраза часто виправдовує різку або непотрібну критику. Є більш тактовні фрази включають: “Я хочу поділитися своїми думками конструктивно” або”Ось моя точка зору”.

5. “Я кажу, як є”

Це позиціонує вас як головного й остаточного авторитета в темі, коли це може бути не так. Використайте такі фрази, як “Я не можу говорити за всіх, але…” або “Це лише моя думка”.

6. “Я тобі сказав”

Ця фраза може змусили інших відчувати себе приниженими. Натомість спробуйте сказати: “Я радий, що ми разом знайшли рішення”.

7. “Чому ти не можеш просто…?”

Намір може полягати в тому, щоб дати обґрунтовану, відверту пораду, але часто це не вдається. Ця фраза може виглядати як критична й натякати на те, що інша людина поводиться нерозсудливо. Альтернатива: “Чому це складно для тебе?” і “Як ми можемо спростити це?”

8. “Без образ, але…”

Часто це передує чомусь, по суті, образливому. Краще не використовувати цю фразу зовсім.

9. “Ти б не зрозумів”

Це припущення, яке натякає, що іншій людині не вистачає здібностей або розуму, що може бути образливим. Краще скажіть: “Дозволь мені пояснити, чому це важливо і як це працює”.

10. “Це якась нісенітниця”

Цю фразу визнавали “найдратівливішою” у щорічному національному опитуванні Marist протягом понад десяти років. Це може виглядати як зневажливе ставлення, сигналізуючи про незацікавленість і відсутність поваги до думки чи почуттів іншої людини. 

11. “Ах, благослови твоє серце…”

Ця фраза тонко натякає, що співрозмовнику краще б було мовчати, ніж взагалі відкривати рота.

12. “Божевілля полягає в тому, щоб робити те саме знову і знову і очікувати іншого результату”

Ця фраза каже про самовдоволення. Психіатри кажуть, що існує багато форм божевілля, і це одна з найменш небезпечних форм.

13. “Ти такий ОКР (психічний розлад – УНІАН)”

Психологи закликають не використовувати клінічних термінів для опису поведінки, як-от природне бажання мати чисту кухню. Це може бути образливим для людей,.

14. “Ми завжди так робили”

Ця фраза може придушити інновації та змусити інших відчувати, ніби їхні ідеї не є потрібними. Використайте: “Давайте подумаємо, чи є кращий спосіб підійти до цього”.

15. “Це не моя відповідальність”

Ця фраза може здатися егоїстичною. Є більш тактовні способи обговорити запити, які не в зоні вашої відповідальності, наприклад: “Давайте з’ясуємо, хто може з цим допомогти” або “Я не впевнений, але я спробую це дізнатися”.

16. “Без драми”

Ця фраза говорить про те, що ви вірите, що краще керуєте емоціями.

17. “Мені не потрібні токсичні люди в моєму житті”

Цей вислів часто є варіацією “без драми”. Зазвичай це говорить найдраматичніша чи найтоксичніша людина, яку ми знаємо.

18. “Ти завжди такий драматичний…”

Це прямо звинувачує людину в драматичності, а не натякає на це, як це робить “без драми”. Навішування на когось драматичного ярлика відкидає його емоції та може змусити його почуватися приниженим.

Скажіть: “Я можу сказати, що це справді впливає на тебе. Давайте поговоримо про це”.

19. “Я знаю, як ти себе почуваєш”

Відповідь на це, ймовірно, ні. Ця фраза – код для “справжнього провалу емпатії”.

20. “Ти виглядаєш втомленим”

Часто це може принести більше шкоди, ніж користі. Цей коментар може змусити людину почуватися пригнічено або натякати, що вона виглядає не найкращим чином, що може збентежити.

Замініть це більш відкритими фразами, наприклад “Як у вас справи сьогодні?”

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що допоможе зберегти вашу пару. Психологи назвали 5 простих способів покращити стосунки.

www.unian.ua