Міносвіти запускає проєкт, завдяки якому дослідницька інфраструктура країни стане енергонезалежною

Міносвіти запускає проєкт, завдяки якому дослідницька інфраструктура країни стане енергонезалежною

Міносвіти та науки України запускає проєкт з модернізації центрів колективного користування науковим обладнанням, спрямований на забезпечення незалежності та розвитку матеріально-технічної бази дослідницької інфраструктури країни.

Про це повідомило Міносвіти, передає Укрінформ.

Як зазначається, відомство розпочинає добір заявок на фінансову допомогу з підтримки вказаних установ.

Планується, зокрема, 20 провідних центрів колективного користування науковим обладнанням оснастити сонячними електростанціями потужністю до 40 кВт.

Також у планах – модернізувати наукове обладнання та забезпечити сталий розвиток і відповідність міжнародним стандартам.

Міносвіти запускає проєкт, завдяки якому дослідницька інфраструктура країни стане енергонезалежною

Основні напрями використання коштів:

придбання відновлювальних, альтернативних систем електроживлення, зокрема сонячних електричних панелей, установок зберігання електроенергії (акумуляторних батарей), гібридних інверторів, BMS-контролерів та інших матеріалів, необхідних для встановлення, безперебійного та безпечного функціонування таких систем;

модернізація обладнання й устаткування через придбання додаткових модулів/систем до наявного устаткування та обладнання з метою поліпшення їхньої роботи, розширення дослідницьких можливостей, автоматизації вимірювань тощо;

проведення ремонтів, закупівля технічно зношених/ пошкоджених складових устаткування та/або обладнання;

сервісне і спеціалізоване технічне обслуговування, калібрування і юстування устаткування та/або обладнання;

придбання додаткового допоміжного обладнання (обладнання для спеціальної підготовки зразків, оптико-механічних компонентів, 3D-принтерів тощо), а також мережевого обладнання для забезпечення ефективної та безперебійної роботи центрів колективного користування науковим обладнанням.

Узяти участь у першій черзі добору можуть центри колективного користування науковим обладнанням, створені наказами Міносвіти №444, 475 і 1439 у 2018-2019 роках.

Форми для подання заявок будуть надіслані до центрів колективного користування науковим обладнанням додатково. Розглядатиме документи спеціальна комісія.

У Міносвіти наголосили, що цей проєкт має стратегічне значення для розвитку української науки.

«Завдяки модернізації ЦККНО зможуть стати енергонезалежними, що особливо важливо в сучасних умовах. А відповідність міжнародним стандартам відкриє нові перспективи для співпраці із закордонними партнерами», – пояснили в міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, експерти вважають, що розвиток науки та повернення науковців в Україну є питанням майбутнього держави, яке потребує стратегії, розробленої на десятиріччя наперед.

Фото ілюстративне

www.ukrinform.ua