Європа та Азія: з якими державами цьогоріч Україна укладе й оновить угоди про ЗВТ

Європа та Азія: з якими державами цьогоріч Україна укладе й оновить угоди про ЗВТ

Ексклюзив Україна готується ближчим часом затвердити та оновити кілька угод про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами Європи і Азії.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

Одне з першочергових завдань, за його словами, – завершення формування у Чорноморському регіоні інтегрованого торговельного простору. Для цього важливо розвивати партнерство з Румунією та якнайшвидше імплементувати угоду про ЗВТ з Туреччиною.

«Коли ми ратифікуємо цей документ, всі країни Чорноморського басейну, за винятком Росії, будуть поєднані в одну систему правил походження, з єдиним сертифікатом походження. Це означає надійніші ланцюги постачань, краще порозуміння. І тоді буде інакша ситуація з продовольчим забезпеченням Африки та Південно-Східної Азії», – пояснив посадовець.

При цьому у варіанті угоди, який зараз «на столі», потенційні ризики, про які раніше говорили деякі українські політики та представники бізнесу, за його оцінками, мінімізовано.

«Бачимо, що українському бізнесові ця угода потрібна. Свого часу багато моїх друзів, депутатів, підприємців з осторогою ставилися до перспектив укладання угоди, говорячи про певні ризики для української сторони. Всі їхні побоювання враховано», – запевнив Качка.

Остаточна фіналізація домовленостей, за його словами, – питання найближчих тижнів.

В Україні також очікують на підписання до кінця року угоди про вільну торгівлю з Об’єднаними Арабськими Еміратами. Торговий представник нагадав, що з початком масштабної російської агресії багато тамтешніх торговців перестали працювати з Україною, але зараз торгівля повертається, є обопільна зацікавленість в нарощуванні її обсягів.

«У планах також оновлення торговельної угоди з Норвегією, Швейцарією та Ісландією, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі. Угода була укладена півтора десятиліття тому і потребує актуалізації, надання більшого доступу на ринки, особливо аграрної продукції. Треба оновити угоду із Чорногорією, як ми це зробили з Північною Македонією, а також з іншими балканськими країнами. Плануємо переговори з країнами Середземномор’я: можливо – з Тунісом, Ліван зацікавлений у співпраці з Україною», – продовжив Качка.

Таким чином, за його словами, буде завершено проєкт формування максимально відкритого простору торгівлі у Середземному морі для українських товарів.

Триває також діалог Києва з країнами Тихоокеанського регіону в межах угоди Транстихоокеанського партнерства (CPTPP). Наприклад, Україні цікаво оновити угоду про взаємний захист інвестицій з Японією, аби додати до неї торговельну складову.

«І таких – «не глобальних», на перший погляд, але важливих, послідовних дій – до кінця року буде досить багато. Адже наша стратегія – поступове покращення доступу на всі ключові для України ринки, – і надалі залишається актуальною», – підсумував Качка.

Як повідомлялося, минулого тижня Туреччина ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Документ ще має ратифікувати український парламент. Угоду підписали 3 лютого 2022 року. Очікується, що завдяки зоні вільної торгівлі товарообіг між двома країнами за короткий час зросте з нинішніх $7,3 млрд щонайменше до $10 млрд.

www.ukrinform.ua