Чи можна підігрівати зварену каву: відповідь експерта з понад 20-річним досвідом

Чи можна підігрівати зварену каву: відповідь експерта з понад 20-річним досвідом

Кава є улюбленим напоєм багатьох людей / фото ua.depositphotos.com

Приготування кави може бути медитативною дією, однак буває, що напій вже охолов, а новий готувати нема часу. У такому разі можна просто розігріти каву у мікрохвильовці.

Видання southernliving звернулось до Райана Людвіга – він працює з кавою близько 22 років. Чоловік починав як бариста, а потім перейшов до компанії Counter Culture Coffee. Експерт розповів всі нюанси вище згаданого питання.

Що розігрівання робить з кавою

Після підігрівання кава може стати більш гіркою і це абсолютно природне та неминуче явище.

Відео дня

“На жаль, основною причиною того, що повторно розігріта кава має гіркий смак, є хімічна реакція, якої неможливо уникнути, незалежно від того, яка кава, як ви її варите чи нагріваєте. Цей процес зробить вашу каву більш гіркою. Навіть якщо ви не розігріваєте каву, а просто даєте їй постояти протягом тривалого часу, ось що відбувається”, — говорить Людвіг.

Це пояснюється кислотам у каві, які впливають як на смак, так і на аромат напою. Хлорогенова кислота є одним із видів кислоти, яка міститься в напої, і проблема полягає в тому, як вона розщеплюється.

“Хлорогенова кислота з часом розпадається на хінну та кавову кислоти. Нагрівання кави пришвидшує цей процес, розщеплюючи хлорогенову кислоту набагато швидше. На жаль, обидві вони мають гіркуватий смак. Для довідки, хіна — це та сама кислота, яку ви знайдете в тоніку, що надає їй характерний гіркуватий смак”, — каже він.

Чи має значення те, як ви розігріваєте каву

Будь-яке розігрівання, на плиті чи в мікрохвильовій печі, сприятиме гіркоті. Однак останній варіант є найкращим, якщо це необхідно. 

“Нагрівання в мікрохвильовій печі має одну перевагу: воно швидке. Під час нагрівання вашої кави всі приємні на смак і запах компоненти в наварі виходять швидше. Якщо ви нагріваєте протягом тривалого часу на плиті, ви втратите більше. Так що, якщо вам потрібно розігріти, мікрохвильова піч, мабуть, кращий варіант”, – пояснює Людвіг.

Він також порадив, як краще зберігати каву гарячою, щоб не довелось її гріти. На його думку, найкращим варіантом буде високоякісний посуд, який зберігатиме тепло.

“Смак усе ще потроху руйнується протягом усього цього часу, але ви не прискорюєте це, нагріваючи”, — каже експерт.

Поради щодо кави

Раніше УНІАН розповідав, що станеться з тілом, якщо пити каву щодня.

Тренер назвала 5 спецій для плаского живота, які можна додати у свою каву.

www.unian.ua