Від простою видобутку газу на Сахалінському родовищі бюджет втратив ₴3 мільярди – АРМА

Від простою видобутку газу на Сахалінському родовищі бюджет втратив ₴3 мільярди - АРМА

Загальна сума збитку від простою видобутку газу на Сахалінському родовищі може оцінюватися у 3 млрд грн, і винні за це мають нести відповідальність.

На цьому наголосила голова Національного агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума, передає Укрінформ.

«Анулювання спеціального дозволу на видобуток газу в грудні минулого року було не лише таким, що порушувало національні інтереси, а й призвело до значних збитків для держави. Лише за договором управління з АРМА до державного бюджету могло надійти ще мінімум 1 млрд грн, а також податки, місцеві збори. Загальна сума збитків може оцінюватися приблизно в 3 млрд грн», – зазначила Дума.

На її переконання, відповідальні за цю шкоду національним інтересам мають понести справедливу відповідальність. АРМА вже звернулось до правоохоронних органів для притягнення винних осіб до відповідальності.

За повідомленням Думи, 6 серпня було також винесено окрему ухвалу суду відносно Державної служби геології та надр України, направлену до Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань та Офісу Генерального прокурора.

У четвер, 8 серпня, Вищий антикорупційний суд розглядатиме заяву колишніх власників Сахалінського родовища про скасування арешту майна та передачу майнових прав до АРМА.

«Агентство готове до цього засідання та продовжуватиме обстоювати інтереси держави», – додала очільниця Нацагентства.

Як повідомлялося, у 2023 році Кабінет міністрів передав ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» під управління Укрнафти. Вже з 12 липня новий менеджмент почав керувати компанією.

Шостий апеляційний адміністративний суд 28 листопада 2023 року анулював спецдозвіл на користування надрами від 10 липня 2019 року, згідно з яким Укрнафтобуріння проводить свою діяльність. З 1 грудня 2023 року видобуток на Сахалінському родовищі був зупинений.

Вчора, 6 серпня, Шостий апеляційний адміністративний суд дозволив Укрнафтобуріння відновити видобуток газу на Сахалінському родовищі.

www.ukrinform.ua